Bindingsangst: symptomen bij mannen en vrouwen

Bindingsangst is aan verschillende symptomen te herkennen. Mannen en vrouwen kunnen deze symptomen hebben. Ontdek of jij (of je partner) lijdt aan bindingsangst in onderstaand artikel.

bidingsangst symptomen mannen vrouwen

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst wordt ook wel beschreven als de angst van een persoon om zich te binden. Dit hoeft niet altijd in een relatie te zijn. Een contract ondertekenen voor een baan of huis kan bijvoorbeeld ook een probleem vormen. In dit artikel gaan we echter in op de angst in een relatie, omdat dit waarschijnlijk is waarom je dit artikel leest.

Bindingsangst symptomen (mannen en vrouwen)

Hieronder lees je alle 25 bindingsangst symptomen die bij mannen en vrouwen kunnen optreden. Niet iedereen heeft last van dezelfde symptomen. Ben je echter met een man of vrouw die meerdere van deze symptomen vertoont, dan is de kans groot dat het om bindingsangst gaat.

  1. Korte en/of betekenisloze relaties: je partner heeft waarschijnlijk enige exen (veel of weinig), maar dat waren allemaal kortdurende en/of betekenisloze relaties. Denk bijvoorbeeld aan veel scharrels en one night stands, of een heel kort huwelijk.
  2. Een rommelige carrière: over het algemeen zal het aantal kortdurende baantjes eveneens groot zijn.

bidingsangst symptomen mannen vrouwen

  1. Weinig bezittingen: bezit is commitment. Een auto, huis of ander duur goed kost maandelijks geld en vraagt daarom een zekere toewijding. Dat is vaak een te grote beslissing.
  2. Eerst heel veel willen…: een relatie met mannen of vrouwen met bindingsangst begint vaak heftig. Ze willen trouwen, samenwonen, grootse dingen. Of ze zijn enorm verliefd. Ze gooien, om je voor zich te winnen, al hun charmes in de strijd en geven je veel liefde en aandacht.
  3. …en dan ineens juist ruimte willen: een van de belangrijkste symptomen is het vrij willen zijn. Dit begint meestal als ze hun ‘prooi’ voor zich hebben gewonnen. Het gaat namelijk om de jacht, niet de ‘prooi’.
  4. Continu touwtrekken: als jij afstandelijk doet, komt je partner dichterbij. Kom jij vervolgens ook dichterbij, dan neemt je partner ineens weer afstand.
  5. Veel leugens en tegenstrijdig gedrag: verplaats je eens in iemand die doodsbang is om zich te binden, maar ondertussen jou niet kwijt wil. Dat leidt onherroepelijk tot tegenstrijdig en vreemd gedrag, vaak met (verbaal) geweld. Om dit gedrag goed te praten, zijn er leugens nodig. Veel leugens. Niet in de laatste plaats de leugen “ik zal veranderen” (wat overigens wel kan, maar alleen met de juiste hulp).
  6. Als geliefde voel je je vaak minderwaardig: je krijgt het gevoel niet speciaal te zijn en niet de tijd en aandacht te krijgen die je verdient. Je bent eerder een scharrel dan een geliefde.
  7. Je kunt niet om respect vragen: de kans is groot dat je (gezien het vorige punt) graag meer respect wilt. Maak je dat duidelijk, dan krijg je geheid een onvriendelijke reactie.
  8. Graag controle houden: een van de symptomen van bindingsangst bij mannen en vrouwen is behoefte aan controle. Alles draait om controle. Afspraken duren kort en hebben een vastgestelde tijd.
  9. Plannen is eng: structuur is de vijand van iemand die zich nergens aan wil binden. Vandaar dat mannen en vrouwen die met deze angst kampen liever niets plannen.
  10. Een relatie mag niet te ver groeien: wanneer een relatie teveel betekenis krijgt, wordt iemand met bindingsangst bang. Een van de symptomen is dus dat relaties altijd oppervlakkig blijven.

bidingsangst symptomen mannen vrouwen

  1. Opgaan in werk of hobby’s: dit lijkt tegenstrijdig met de rommelige carrière. Het is echter een teken dat je partner niet veel tijd met jou wil doorbrengen. Een baan waarbij veel gereisd moet worden is ook een manier die gebruikt wordt.
  2. Moeite met de scheiding doorzetten: zoals trouwen een grote beslissing is, is scheiden dat ook. Door getrouwd te blijven, kan hij of zij niet nog eens trouwen.
  3. Ontrouw: vreemdgaan en bindingsangst gaan vaak samen.
  4. “Voor altijd” is angstaanjagend: de liefde zelf is niet het probleem, maar alles wat daarbij komt kijken wel.
  5. Andere stoornissen en angsten: een man of vrouw met bindingsangst symptomen heeft vaak nog een andere persoonlijkheidsstoornis of fobie.
  6. Onbereikbaar, onvoorspelbaar en onbetrouwbaar: als iemand het echt zwaar te pakken heeft, is een afspraak maken vrijwel onmogelijk. Vaak zijn ze te laat of komen ze niet opdagen. Als ze zich ineens terugtrekken, geven ze het liefst hun partner de schuld en geven ze heel gemixte signalen af en kunnen ze heel manipulatief worden.
  7. Zelfkennis: op een bepaald niveau weet iemand met bindingsangst vaak wel dat hij of zij eraan lijdt en hiermee de ander misleidt en pijn doet. Dat jij maar tijdelijk hun partner bent, is ook geen nieuws. Vaak laat iemand met deze angst dat ook wel aan je weten. Voor de oplossing is echter commitment vereist, en dat is angstaanjagend!
  8. Slecht passende partner: onbewust of bewust kiest iemand met bindingsangst een man of vrouw die niet bij hem of haar past. Dit verschil is een mooi excuus om de relatie op een bepaald moment te beëindigen.
  9. Geen uitjes met familie of vrienden: een strikte scheiding van geliefde, vrienden, familie en werk is een groot signaal. Je krijgt allerlei excuses te horen waarom je niet aan familie en/of vrienden wordt voorgesteld.
  10. Geen thuis-gevoel: mocht je al thuis worden uitgenodigd bij iemand met bindingsangst symptomen, dan is dit waarschijnlijk een woning die er kil en weinig verwelkomend uitziet. De woning is helemaal ingericht op de single lifestyle.
  11. Plotseling terugtrekken: ineens geen seks meer, met als smoes dat jij te veeleisend bent? Of je partner gaat er ineens helemaal vandoor? Plotseling terugtrekken is een van de veelvoorkomende bindingsangst symptomen bij mannen en vrouwen.

bidingsangst-symptomen-mannen-vrouwen

  1. Niemand toelaten: mannen en vrouwen met bindingsangst zullen zelden het achterste van hun tong laten zien. Over het algemeen krijg je doordachte, kleine beetjes informatie, maar geen echte inkijk in hun ziel.
  2. Totale verwoesting: hoe meer de relatie vordert en het idee van een echte verbintenis dichterbij komt, hoe meer iemand met bindingsangst symptomen zal proberen de relatie kapot te maken. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen

1 Of meer keer “ja”?

Heb je de symptomen bij mannen en vrouwen gelezen en herken je 1 of meer symptomen? Dan is de kans groot dat jouw partner bindingsangst heeft. Wees niet getreurd: ik ga je helpen! Begin met het lezen van mijn bindingsangst artikelen, zoals de oplossing voor bindingsangst. Ben je er klaar voor om jezelf te verlossen van deze bindingsangst symptomen?

Ontdek de unieke succesmethode >>

4 gedachten over “Bindingsangst: symptomen bij mannen en vrouwen

  • 28 februari 2018 om 22:34
    Permalink

    Dank je wel voor deze info, ik las al veel over bindingsangst. Zo in detail geplaatst en zo herkenbaar bij mijn vriend.
    Hij heeft alle kenmerken. Maar.. Hij heeft mij ook “gekraakt” met als gevolg dat ik mezelf een beetje verloren ben. Een beetje maar want gelukkig heb ik een zeer sterke persoonlijkheid maar soms….op dit moment kan ik het niet meer aan, het is ook een beetje open en bloot dat hij deze angsten heeft of althans zo zei ik het hem… We hebben al verschillende keren ” gepraat” maar het is steeds zo moeilijk voor hem. Dit zijn enige reacties van hem.. Ik heb trauma gehad.. Ik moet ervan “genezen”… Ik heb emoties maar heb ze niet omdat ik niet wil lijden…. Ik geloof in niets meer.. Ik ben de liefde kwijt , ik kan me enkel nog “goed voelen bij iemand… Help me zodat ik weer kan liefhebben!! En nog zoveel meer!!! En dan die verlatingsangst erbij!! Het is zo vermoeiend! Hij kan soms ook idd verbaal agressief zijn. Het laatste was… Zoek aub een “dokter” ( hulp) voor me.. Dan laat ik hem weer toe en het is idem!! Dan nog de ontrouw!! En toch .. Ik weet diep van binnen.. Hij houdt van me en weet niet WAT ermee te doen….

    Beantwoorden
    • 2 maart 2018 om 14:18
      Permalink

      Hi Ilona, dat is inderdaad een heftige situatie en zeker niet makkelijk op te lossen. Wat het belangrijkste is, is dat je voor jezelf bepaalt wat je wilt. Ben je bereid zonder hem verder te gaan als hij niet verandert? Hoeveel ben je bereid van jezelf in te leveren voor hem? Je kunt dit alleen oplossen als je bereid bent om ook met de slechtste uitkomst verder te gaan. Professionele hulp kan jullie beiden heel goed helpen in deze situatie. Daarnaast zijn eerlijkheid, openheid en duidelijke communicatie onmisbaar. Hoe zie jij de oplossing voor je?

      Beantwoorden
      • 6 maart 2018 om 10:19
        Permalink

        Hallo Tim , bedankt voor je reactie. Het is inderdaad niet makkelijk op te lossen als hij zelf niet wil meewerken natuurlijk. Ik ben bereid om zonder hem verder te gaan als hij niet verandert. Ik heb al heel veel ingeleverd en het is omdat ik weet wat het is dat ik natuurlijk blijf doorgaan, diep van binnen zit er een andere persoon in hem! hij weet zelf wel dat hij proffesionele hulp nodig heeft , het is de stap zetten he? Eerder deze week en vorige week heeft hij zich 4 maal geexcuseerd voor zijn gedrag , gisteren vroeg hij nogmaals kan je me aub vergeven voor al wat er gebeurde. Is ook al veel, hij beseft het wel natuurlijk.
        en dan krijg ik al die ik hou van je’s weer, smeekbedes, doe me aub geen pijn.en nu wil hij nog maar eens praten.
        Welke oplossing zie ik voor me? Ja waarschijnlijk stoppen als hij niet verandert want het doet heel veel pijn. Wat zou jij voor mij zien?
        Groetjes
        Ilona

        Beantwoorden
        • 20 maart 2018 om 13:23
          Permalink

          Hi Ilona, sorry dat ik zo laat reageer. Ik kreeg gek genoeg geen melding dat deze reactie was geplaatst. Het is voor mij moeilijk te bepalen wat goed is voor jou. Dat is aan jezelf. Wel is het zo, dat je grenzen voor jezelf duidelijk moet hebben en niet moet toestaan dat hij daar overheen gaat! Mooie woorden zijn fijn, maar zonder daden zijn ze niets waard. Dus: hij kan zeggen dat hij van je houdt (en dat zal ook zeker zo zijn), maar je wilt zien dat hij zich aanpast. Je kunt hem een ultimatum stellen dat hij professionele hulp moet zoeken. Weet alleen wel wat je dan te doen staat als hij geen hulp zoekt… Kun je dat aan?
          Groet,
          Tim

          Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *