Verliefd op iemand met bindingsangst? Zo los je het op

Als je verliefd wordt op iemand met bindingsangst, ga je een groot avontuur aan. En dan stel ik het nog netjes. Bindingsangst maakt relaties kapot. Verliefd worden op zo iemand is dus meestal een recept voor problemen. Denk niet dat je iemand met deze angst zomaar verandert! Neem in ieder geval de volgende stappen – voor zover nog mogelijk.

verliefd op iemand met bindingsangst

Let op: er is een oplossing!

Ben je verliefd op iemand met bindingsangst? Er is een oplossing! In Nederland is sinds enige tijd een unieke methode die ook internationaal al voor veel succes heeft gezorgd. Hiermee is bindingsangst op te lossen. Ontdek de unieke methode hier >>

1. Bereid je voor op het ergste

De meeste mensen met bindingsangst kun je nog zoveel liefde en aandacht geven, ze veranderen niet. Tenminste: niet als ze dat niet zelf willen, en niet als ze daar niet hun uiterste best voor doen. Therapie en zelfhulpboeken zijn vaak nodig om iemand te genezen van deze angst. Wees erop voorbereid dat je partner dit niet wil ondergaan, en dat dit het maximale is wat je uit de relatie gaat halen.

2. Zet jezelf op de eerste plaats

Iemand die zo huiverig is om een relatie aan te gaan, denkt vooral aan zichzelf en minder aan jou – ondanks de mooie woordjes (zie ook 8)! Logisch dat jij dus ook vooral aan jezelf denkt. Iemand moet toch aan jou denken?

3. Blijf zelf ook op afstand

Het is waarschijnlijk moeilijk en het is waarschijnlijk helemaal niet hoe jij je relatie wilt, maar afstand is belangrijk. Al is het alleen maar om minder pijn te hebben als het misgaat. Want hoe verliefd je ook bent, iemand met bindingsangst moet zelf veranderen. Anders loopt het niet goed af.

verliefd op iemand met bindingsangst

4. Neem de tijd

Wil je de hele dag bij je nieuwe liefde zijn? Zo gaat het als je verliefd bent. Bij iemand met bindingsangst is het echter slim om er niet meteen in te duiken. Doe rustig aan en neem geen grote stappen. Hoe meer toenadering jij zoekt, hoe meer je partner afstand neemt. Bovendien kun je er in deze tijd achter komen hoe hevig de angst is en waar dit in het verleden toe heeft geleid.

5. Geef zelf de snelheid van de relatie aan

Eerst was het helemaal aan, daarna hoorde je niets meer? Het is een herkenbaar patroon. Je moet het zo zien: je partner is (waarschijnlijk) hartstikke gek op je, maar is doodsbang om zich te binden. Als je partner de snelheid bepaalt, wordt de relatie een achtbaanrit. Bepaal jij de snelheid, dan kun je wat rust inbouwen.

6. Stel seks zoveel mogelijk uit

Niet altijd, maar vaak is iemand met bindingsangst maar op 1 ding uit: seks. Terwijl jij verliefd wordt, word je gebruikt voor de seks. Stel seks dus zo lang mogelijk uit. Zorg dat jij krijgt wat jij wilt!

7. Laat je niet buitensluiten

Gezellige uitjes met de vrienden of familie van je partner zijn altijd zonder jou? Dit is een teken aan de wand dat je partner moeite heeft om zich te binden. Hoewel je ook afstand moet houden, moet je ook eisen onderdeel te zijn van het leven van je partner. Zeker als je partner zegt een relatie met je te willen.

verliefd op iemand met bindingsangst

8. Let op daden, niet op woorden

Vooral in het begin van de relatie zullen de mooie woorden niet van de lucht zijn. Jij bent het helemaal! Trouwen en kinderen kunnen zomaar langskomen – niet echt dingen waar je op rekent bij iemand met bindingsangst. De angst slaat ook vaak pas later toe. Daarom mijn advies: let op daden, niet op woorden. Doordat je zo verliefd bent, zul je snel vallen voor de lieve woordjes. Bespaar je de pijn en wees realistisch: hoeveel van die woorden worden waargemaakt?

9. Geen excuses!

“Hij/zij is nou eenmaal zo.” “Ach, hij/zij heeft ook goeie kanten.” Allemaal excuses om te verbloemen dat je partner bindingsangst heeft en dat het jou eigenlijk van binnen opvreet. Je bent verliefd, dus denk je niet rationeel na. Je durft dat stemmetje, dat zegt dat het zo niet langer kan, niet te laten spreken. Hoe eerder je stopt met deze excuses, hoe eerder e jezelf een plezier doet.

10. Leer ervan

Of je relatie doorgaat of uitgaat, leer ervan. Kijk naar de signalen, kijk naar hoe jij ermee omging, bedenk wat anders had gekund. Leer van je fouten. Zo heeft zelfs de slechtste relatie nog een doel.

verliefd op iemand met bindingsangst

11. Kijk in hoeverre je partner wil veranderen

Hoeveel iemand met bindingsangst wil veranderen heeft niets met verliefd zijn te maken. Het heeft alles te maken met willen veranderen. Hoeveel geduld heb jij? Als je heel verliefd bent, is het antwoord waarschijnlijk ‘veel te veel’. Kijk of je partner echt wil veranderen en hoe lang jij bereid bent daarop te wachten. Wees hard voor jezelf en ga niet schipperen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

12. Kijk in hoeverre het probleem bij jezelf ligt

Wat zegt Tim nou? Sorry, maar ook dit is een mogelijkheid. Word jij altijd verliefd op iemand met bindingsangst? Dan zit daar een patroon in. Het kan goed zijn dat je juist partners zoekt die niet helemaal beschikbaar zijn. Dat kan zijn omdat je een veiligheid in wil bouwen voor jezelf, of omdat je onbewust vindt dat je hun liefde niet waard bent. Het klinkt misschien hard, maar kijk hier eerlijk naar. Lees mijn artikel om te checken of bindingsangst 100% bij je partner zit.

Lees meer artikelen over bindingsangst.

2 gedachten over “Verliefd op iemand met bindingsangst? Zo los je het op

  • 6 februari 2019 om 21:09
    Permalink

    Ook ik ben verliefd geraakt op een jonge met de bindingstangst wij daten ongeveer 7 maanden. In die 7 maanden 10 keer elkaar gezien met af en toe hotel overnachtingen want wij woonden ver van elkaar en spraken altijd op lacatie af. Op begin was alles perfect voelde me veilig en gerespecteert na sex voelde was ik gelijk verliefd geraakt en toen begonnen de ellendes. Hij nam afstand en zei dat we beter afstand moesten nemen. Zo gezegd zo gedaan tot dat hij weer opdook en mij appte. Later weer geprobeerd en ging tijdje goed en de vage shit begon weer te herhalen. Hij had vooral moeite met het feit dat ik kinderen heb en niet dat hij het erg vond maar hij wilde zich niet mee hechten. Toen ging er bij mij lichje branden met het woord hechten ben ik gaan googlen en hier terecht gekomen. We hadden vorie weekend afgesproken om naar een feesje te gaan ik had tickets gekocht wat ook prijzig was en hij heeft het op dag van het feest afgezegd met reden dat hij niet goed voorbereid was en niet chil voelde. Toen was ik er klaar mee want dat kon ik niet meer dragen. Hij had medelijden met mij en voelde zich behoorlijk kut maar deed er ook nix voor alleen sorry en dat hij het kaartje wilde betalen maar dat hoefde van mij ook niet. Later heeft hij me ook niet meer bericht gewoon laten gaan. Ik heb goed gedacht en sinds gisteren hem geappt dat ik er mee ga kappen confronteerde hem ermee dat ik weet dat hij bindingsangst heeft en dat het zo goed is en ik hem ermee niet wil lastig vallen en ik genoeg me best heb gedaan maar eenrichtingsweg was voor mij. Hij heeft heel kort antwoord gegeven van bedankt voor je bericht lief en dat hij mij begrijpt dat ik afstand wil nemen. En dat hij leuke tiijd met mij gehad heeft en toen is ons gesprek beindigd. Ik voel nu rust na mijn keuze heb het een plek gegeven want wist eerst niet waarom hij zo deed. Nu is mijn vraag heb ik het goed aangepakt? Wat doet het met hem ? Want hij deelt nooit zijn emotie. En ik hoop niet dat hij nog kutter gaat voelen na ik weet dat hij bindingsangst heeft.

    Beantwoorden
    • 7 februari 2019 om 15:53
      Permalink

      Hi Anno,
      Bedankt voor je verhaal. Moedig dat je het met ons wilt delen. Wat heel goed en belangrijk is, is dat je voor jezelf hebt gekozen. Uiteindelijk moet je doen wat voor jezelf het beste is. Dat kan even pijn doen (bij jou en bij hem), maar op de lange termijn is het voor iedereen beter. Dus als je het mij vraagt, heb je er goed aan gedaan.
      Groet,
      Tim

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *