Bindingsangst is verwoestend voor een relatie. Zowel degene die eraan lijdt als de partner van die persoon lijden onder deze angst. Als er al een relatie ontstaat, is het nemen van de volgende stap zo goed als onmogelijk. Maar waar komt het vandaan? En hoe ga je om met bindingsangst of een partner met bindingsangst?
Wat is bindingsangst of relatieangst?
Je kunt bindingsangst ook omschrijven als relatieangst. Zowel mannen of vrouwen kunnen hier last van hebben. Als je hier last van hebt, heb je moeite om een lange relatie aan te gaan. Dit is absoluut niet omdat ze een tekort aan liefde voelen. Sterker nog: die gevoelens kunnen zo sterk zijn, dat ze juist voor een enorme angst zorgen. Deze relatieangst is in feite een angst dat de ander weg zal gaan en de relatie uit zal gaan. Vaak doen deze mensen uiteindelijk de dingen die ervoor zorgen dat hun grootste angst werkelijk wordt. Ze maken de relatie (onbewust) kapot.
Doe de bindingsangst test om te kijken of jij aan deze angst lijdt!
Mensen met bindingsangst willen niets liever dan een lange, diepgaande en betekenisvolle relatie. Ze worden echter van binnen opgegeten door een angst die ervoor zorgt dat ze die relatie beëindigen voordat de ander te dichtbij komt. Als je een partner hebt met deze relatieangst, is het vast moeilijk voor te stellen dat je partner echt zoveel om je geeft. Die gevoelens worden echter vaak verward met andere gevoelens. Zo wordt verliefdheid verward met angst, enthousiasme met paniek etc.
Verschillende vormen
Hoe erg de bindingsangst is, verschilt per persoon. De een kan best een relatie hebben, maar heeft moeite om de volgende stap te zetten. De ander kan het heel zwaar hebben, en moet na een week of maand de relatie uitmaken. Ook vrouwen kunnen last hebben van deze relatieangst. Hier lees je alle bindingsangst symptomen bij mannen en vrouwen.
Steeds vaker
Je ziet de laatste jaren steeds vaker mensen met bindingsangst. Dat heeft alles te maken met de veranderingen in de maatschappij. Tot pak ’m beet 50 jaar geleden was het nog heel normaal dat een man zijn school afmaakte, aan het werk ging, ergens op die route een vrouw vond die huisvrouw werd. Trouwen en kinderen krijgen was vanzelfsprekend.
Tegenwoordig gaat het heel anders. Veel mannen maken nog steeds een opleiding en vervolgopleiding af, maar vrouwen doen dit ook steeds meer en worden steeds hoger opgeleid. De ‘traditionele’ gezinssituatie waarin de vrouw de rol van huisvrouw innam en de man voor het geld zorgde is langzaam verdwenen. Doordat vrouwen nu ook werken, is de behoefte om kinderen te krijgen minder en krijgen stellen vaak op latere leeftijd pas aan kinderen. Met andere woorden: het standaard rollenpatroon is veranderd (en ik zeg niet dat dat verkeerd is), waardoor de afhankelijkheid tussen man en vrouw veranderd is. De vrouw is ook veel onafhankelijker geworden, omdat ze vaak heel goed in haar eigen levensonderhoud kan voorzien. De vaste route van school naar gezin met kinderen is veranderd, en heeft plaatsgemaakt voor keuze, veel meer keuze. De keuze en het niet voelen van een verplichting om een bepaalde sociale weg te bewandelen zorgen ervoor dat veel mensen twijfelen. Als er zoveel keuze is, hoe weet je dan dat je er goed aan doet om deze keuze te maken? Deze twijfel zaait angst: bindingsangst.
De bron van bindingsangst
Waar begint de bindingsangst? Voor de aanpak van deze allesverwoestende fobie is het zaak om naar de bron te gaan. Waar komt de angst vandaan? Er zijn evenveel oorzaken als mensen die last hebben van deze angst.
De jeugd
De oorzaak kan bijvoorbeeld liggen in de jeugd van de persoon die met relatieangst leeft. Een trauma of mishandeling in de jeugd kan een oorzaak zijn, of bepaalde behoeften van het kind waar geen rekening mee is gehouden. Ook bepaalde familiedynamieken, zoals dat met een moeilijk woord heet, kunnen eraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan gescheiden ouders, ouders die een slechte relatie hebben en meer van zulke oorzaken.
Vertrouwen
Door jeugdervaringen of door andere ervaringen kan iemand problemen hebben met vertrouwen. Als je problemen hebt met iemand vertrouwen, is het moeilijk om diegene dichtbij te laten.
Angsten
Soms komt de persoon met bindingsangst uit een slechte relatie, waarin mishandeling of ontrouw voorkwam, of waarin deze persoon plotseling verlaten is door zijn of haar partner zonder dat daar echt tekenen voor waren. Maar ook als dit niet is gebeurd, kan iemand nog steeds angst voelen dat het hem of haar gaat overkomen. Daarnaast kan iemand simpelweg bang zijn niet in de juiste relatie te zitten.
Hulp bij bindingsangst
Gelukkig is er hulp voor mensen met bindingsangst. Ongeacht wat de onderliggende oorzaak voor de relatieangst is, kan iemand geholpen worden. De enige voorwaarde is dat de persoon in kwestie openstaat voor hulp. In de meeste gevallen zal de angst worden verminderd of weggenomen door therapie. Daarnaast kan zelfstudie en zelfdiagnose helpen, met behulp van de juiste boeken.Lees hier over de oplossing voor bindingsangst.
Lees meer artikelen over bindingsangst.