Bindingsangst: de oplossing

Voor elk type bindingsangst is een oplossing. Elk type? Ja, want er zijn veel verschillende vormen en manieren waarop deze angst zich uit. Lees hier meer over de bindingsangst symptomen bij mannen en vrouwen om meer te leren over deze angst. Als je deze informatie al kent, lees je hieronder meer over de bindingsangst oplossing.

bindingsangst oplossing

Oplossing voor bindingsangst

Ondanks dat er meerdere vormen van bindingsangst zijn, is de oplossing redelijk eenduidig. Door onderstaand traject te volgen, kun je deze angst te lijf gaan. Denk overigens niet dat er een eenvoudige quick fix is. Het overwinnen van deze verwoestende angst heeft tijd en veel toewijding nodig. Hieronder staan in het kort 8 stappen beschreven. Wie echt zijn angst wil aanpakken, raad ik aan deze unieke methode te gaan toepassen.

Stap 1: erken je angst

Net als bij een verslaving, is de eerste stap naar genezing het erkennen van je probleem. Je hebt bindingsangst en stap 1 naar de oplossing is het erkennen van die angst. Dus niet langer je probleem wegwuiven door iets of iemand anders de schuld te geven: jij hebt een probleem en daar ga je aan werken.

Stap 2: maak de angst bespreekbaar

Je partner heeft recht om te weten wat er speelt. Wanneer je bindingsangst niet behandelt, maakt het een relatie helemaal kapot. Vertel je partner dat je dit probleem hebt en dat je aan een oplossing werkt. Betrek je partner bij dit proces: samen sta je sterker.

bindingsangst oplossing

Stap 3: zoek de bron

Je angst is ergens begonnen. Uit onderzoek is gebleken dat de bron meestal is te traceren naar je jeugd. Het kan de relatie met je ouders zijn, maar ook de relatie tussen je ouders (het volgen van een voorbeeld). Het kan echter ook meer recent ontstaan zijn, zoals door een nare scheiding die je niet nog eens wilt meemaken. Het verband tussen de angst en een eerdere gebeurtenis hoeft niet altijd overduidelijk te zijn. Het kan daarom verstandig zijn een psycholoog of therapeut in de arm te nemen om het probleem uit te zoeken.

Stap 4: kijk naar positieve voorbeelden

Mensen met bindingsangst hebben de neiging om uitsluitend naar voorbeelden te zoeken die hun manier van denken bevestigen (“zie je nou wel? Peter en Jeanette zijn ook uit elkaar!”). Je snapt: dat is geen goede oplossing van je probleem! Diep van binnen weet je echter ook wel dat er net zo goed negatieve als positieve voorbeelden te vinden zijn. Denk elke keer als je negatief begint te denken aan een positief voorbeeld. De werkelijkheid wijst uit dat het goed of fout kan gaan, maar dat je er alleen maar achter kunt komen als je het probeert.

bindingsangst oplossing

Stap 5: neem kleine beslissingen

Bindingsangst uit zich niet alleen in je relatie. Je bent waarschijnlijk net zo bang om je te binden aan andere zaken. In de weg naar een oplossing kun je daarom het beste oefenen met kleine beslissingen. Hak knopen door waar je niet op kunt terugkomen. Op die manier leer je dat je best eens wat meer risico kunt nemen.

Stap 6: beloon jezelf

Vaak gaat bindingsangst samen met onzekerheid. De oplossing voor onzekerheid is een traject op zich, maar je kunt in ieder geval 1 ding doen om hier wat meer aan te werken: beloon jezelf. In stap 4 had ik het al over positieve voorbeelden. Waarschijnlijk kijk je ook met een negatieve blik naar jezelf. Dat gaan we veranderen. Als je wakker wordt, ga je voor de spiegel staan en geef je jezelf een peptalk. Dat klinkt misschien gek, maar het werkt! Als je iets goed hebt gedaan, wuif het niet weg. Beloon jezelf! Denk bij jezelf: dat heb ik goed gedaan! Je mag heus jezelf een schouderklopje geven. Gaat er iets fout? Besteed er niet teveel aandacht aan. Volgende keer beter.

bindingsangst oplossing

Stap 7: luister naar je hart

Een kind doet iets altijd met volle overgave. Dat komt, doordat een kind zijn/haar hart volgt. Een kind denkt niet: Ik wil nu kleuren. Maar wacht even… Dan heb ik minder tijd om met mijn brandweerauto te spelen. En wat nou als de kleurplaat mislukt? Heb ik wel genoeg potloden? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Een kind denkt hier niet over na. Als een kind iets wil doen, doet hij/zij het gewoon. Natuurlijk heb je als volwassene met allerlei zaken te maken waardoor je sommige dingen moet overdenken. Soms weet je echter dat je gewoon je hart moet volgen en niet te veel moet overdenken.

Stap 8: stel normale verwachtingen

In Hollywood kunnen ze prachtige films bedenken waarin mensen op de meest romantische manier hun perfecte leventje nog lang en gelukkig leven. In het echte leven heeft niemand zo’n leven. De reden is simpel: het leven. Er gebeurt van alles waar je geen invloed op hebt. Het enige wat je kunt beïnvloeden, is hoe je erop reageert. Je relatie zal niet perfect zijn. Er zullen problemen komen. Het is de vraag hoe jij ermee omgaat. Ga je er op de juiste manier mee om, dan komen jullie alleen maar sterker uit de bus. Met de oplossing voor je bindingsangst ben je overigens al een stap dichterbij een sterkere relatie!

Bindingsangst: de echte oplossing

Je leest hier 8 stappen die kort vertellen wat de oplossing voor bindingsangst is. Uiteraard is de werkelijke oplossing iets meer werk. Wil je echt succesvol van deze angst af komen? Lees dan meer over een nieuwe, unieke methode. Deze heeft al veel mensen geholpen een stuk gelukkiger te zijn in de liefde, zonder angst! Ontdek de unieke methode hier >>

Meer weten over bindingsangst?

Naast de oplossing voor bindingsangst vind je op deze site nog heel veel andere artikelen over bindingsangst. Begin eerst met de algemene uitleg over bindingsangst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.