Relatieproblemen

Er zijn vele soorten relatieproblemen die ervoor kunnen zorgen dat je leven in een negatieve stroomversnelling raakt. Zo mooi als de liefde is, zo hard kan deze zelfde liefde zijn als het misgaat. Gelukkig is er hulp. Lees meer op TimDunant.nl als je in de relatieproblemen zit.

relatieproblemen

Vele soorten relatieproblemen

Op mijn website vind je oplossingen voor allerlei soorten relatieproblemen. Sommige problemen hebben te maken met relaties die uit zijn gegaan, andere problemen kunnen druk zetten op een nog bestaande relatie, of ervoor zorgen dat deze uiteindelijk uit zal gaan. Hieronder heb ik alvast wat algemene tips die je kunnen helpen.

Tips voor problemen in een bestaande relatie

Heb je relatieproblemen met je huidige partner en zijn jullie nog bij elkaar? Hier zijn enkele tips die je in het algemeen kunnen helpen. Zoek je oplossingen voor een specifiek probleem, kijk dan verder naar onderen voor meer specifieke pagina’s.

Kies voor je kinderen – hebben jullie kinderen? Onthoud dan dat zij altijd voor gaan! Je kinderen hebben er niet voor gekozen om in de situatie te zitten waar jullie in zitten en mogen niet de dupe worden van jullie problemen. Gebruik je kinderen ook nooit als pion in jullie strijd. Vergeet niet dat kinderen meer meekrijgen van de situatie dan je misschien denkt, en vaak ook meer schuld op zich nemen dan zou moeten.

Blijf communiceren – je ziet vaak dat in probleemrelaties de partners elkaar gaan ontlopen en niet of nauwelijks meer met elkaar praten. Als ze al met elkaar praten, gaat het eigenlijk over alles behalve het probleem dat er is. Dit drijft een stel uiteindelijk uit elkaar, terwijl soms de oplossing dichterbij is dan je zou denken! Blijf daarom communiceren over de belangrijke dingen.

Wees eerlijk – het is makkelijk om te zeggen dat “het gaat”, zodat de lieve vrede bewaard blijft en je het probleem kunt ontwijken. Daarmee gaat het probleem echter niet weg. Durf te zeggen dat het niet goed gaat, en waarom het niet goed gaat. Het kost wat extra moeite en lef, maar het levert veel meer op. Wees ook eerlijk tegenover jezelf: wat wil je? Laat je niet leiden door je boosheid, maar zoek contact met je ware gevoel.

Durf pijn te hebben – ‘short term pain, long term pleasure’, ofwel: even door de zure appel heen bijten, daar profiteer je op de lange termijn van. Hiermee borduur ik min of meer voort op de vorige tip. Mensen met relatieproblemen hebben vaak de neiging de pijn te ontlopen. Durf de pijn op te zoeken. Waarom ben je verdrietig? Waarom gaat het niet goed? Wat moet er veranderen? Onthoud: je partner kan de situatie nooit beter maken als jij hem of haar niet duidelijk maakt wat er moet veranderen.

Vermijd beschuldigingen en ‘zeuren’ – ik gebruik hier de term ‘zeuren’, maar dat bedoel ik niet zo negatief als het vaak klinkt. Met ‘zeuren’ wil ik zeggen: elke keer het probleem op dezelfde manier aankaarten, terwijl dat tot geen verbetering leidt. Als er geen verandering komt, zul je de invalshoek moeten aanpassen. Stel je vraag op een andere manier. Geef aan waarom het belangrijk voor jou is. Vermijd bij het aankaarten van het probleem dat je je partner beschuldigt. Word niet boos, maar leg uit hoe het voor jou voelt. Vraag begrip van je partner, in plaats van te bemoederen/bevaderen. Het kost misschien in het begin wat meer moeite, maar het levert veel meer op!

Geef elkaar ruimte en tijd – relatieproblemen los je niet in een dag op. Geef je partner – maar vooral ook jezelf! – daarom de tijd en ruimte om de problemen aan te pakken en op te lossen. Als je het goed wilt doen, kost dat tijd en moeite.

Blijf respectvol – zeker als problemen een tijd door blijven borrelen, komt het voor dat je het respect voor elkaar verliest. Frustraties worden geuit door kleine (of grote) dingen tegen elkaar te zeggen. Snauwen, scheldwoorden en andere uitingen komen er makkelijk uit. Waak hiervoor. Het voegt niets toe aan jullie situatie en het lost zeker niets op.

Onthoud waar jullie vandaan komen – relatieproblemen kunnen al snel veel groter worden als beide partijen de hakken in het zand zetten. Om de kleinste dingen worden de grootste ruzies gemaakt. Mensen vergeten waarom ze voor elkaar zijn gevallen. In het licht van je huidige problemen is het misschien moeilijk om terug te gaan naar die tijd, maar het zet je problemen zeker in perspectief.

relatieproblemen

Tips voor problemen in een beëindigde relatie

Een relatie die ten einde is, vereist een andere aanpak dan een relatie waar je nog in zit. Lees hieronder de tips om deze relatieproblemen op te lossen.

Kies voor je kinderen – ook in dit geval moet je goed nagaan of de situatie er voor je kinderen beter voor wordt (als je die hebt). Kinderen mogen nooit de dupe zijn van de situatie! Vergeet niet dat kinderen meer meekrijgen van de situatie dan je misschien denkt, en vaak ook meer schuld op zich nemen dan zou moeten.

Bedenk goed wat je wilt – wat jij wilt, is het uitgangspunt voor hoe je verder moet gaan. Wil je je ex terug? Wil je zo snel mogelijk je ex vergeten? Er zijn genoeg mogelijkheden als je maar eerlijk tegen jezelf durft te zijn

Blijf eerlijk en respectvol – zowel naar jezelf als je ex moet je altijd eerlijk en respectvol blijven. Als je nog normaal om wilt blijven gaan met je ex (of je ex terug wilt), is dit logisch; anders maak je alles kapot. Maar ook als je niet meer iets van je ex hoeft, houd je zo de eer altijd aan jezelf. Wees ook eerlijk en respectvol naar jezelf. Zeker als je nog iets wilt van je ex, laat je dan niet als een stuk vuil behandelen. Je verdient een goede behandeling en je ex moet dat weten!

Kijk uit met impulsieve/emotionele acties – hier vallen ook acties onder als je net even teveel gedronken hebt. Kijk altijd uit met alcohol als je wat minder lekker in je vel zit. Naast alcohol zijn emoties eveneens een slechte raadgever. Je kunt ideeën hebben die heel goed lijken op het ene moment, maar waar je het andere moment spijt van gaat krijgen. Heb je een idee? Laat het dan een nachtje bezinken. De volgende dag denk je er wellicht heel anders over.

Durf afstand te nemen – zeker als de breuk een behoorlijke impact op je heeft gehad, is het verstandig om de boel even goed te laten bezinken. Neem afstand van je ex en geef jezelf de tijd en ruimte om de breuk te verwerken.

Werk aan jezelf – een relatiebreuk kan een flinke wissel op je trekken. Je zelfvertrouwen krijgt een knauw. Veel mensen zorgen in de eerste periode na een breuk slecht voor zichzelf, terwijl dit juist de periode is om eens goed naar jezelf te luisteren en aan jezelf te werken! Belangrijk is dat je goed voor je lichaam zorgt en voldoende rust pakt. Sporten is een must en jezelf verwennen is alleen maar goed!

Kijk uit voor zelfmedelijden – je hebt alle recht om verdrietig te zijn en de wonden te laten genezen die je door de breuk hebt opgelopen. Er is echter een flinterdunne grens tussen je verdriet de ruimte geven en blijven hangen in zelfmedelijden. Verdrietig zijn is gezond, maar blijf niet hele dagen in bed liggen. Nu is juist de tijd om dingen te doen die goed voor je zijn!

relatieproblemen

Specifieke relatieproblemen

Bovenstaande tips voor relatieproblemen zijn natuurlijk nogal algemeen. Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Kijk dan eens wat voor artikelen er zijn op het gebied van:

Liefdesverdriet

Bij relatieproblemen gaat vaak liefdesverdriet gepaard. Hoe ga je hiermee om? Met mijn liefdesverdriet tips help ik je wat sneller van je verdriet af te laten komen. Ook kun je makkelijker je relatiebreuk verwerken en weet je waar je aan toe bent met de verschillende fases van een gebroken hart. Meer weten? Kijk in het archief voor alle liefdesverdriet artikelen.

Je ex terugwinnen

Wil je je ex terug? Met mijn ex terug tips wordt je ex terugwinnen een stuk eenvoudiger. Weet wat je moet doen, want dit is een ingewikkeld proces. Doe je dit verkeerd, dan kun je je ex voorgoed kwijtraken! Lees daarom goed al mijn ex terug artikelen.

Bindingsangst

Een partner met bindingsangst zet veel druk op je relatie. Vroeger zagen we vooral bindingsangst bij mannen, maar tegenwoordig zien we ook steeds meer vrouwen die hieraan lijden. Hoe bouw je een toekomst op en hoe zorg je dat je partner uiteindelijk niet de stekker uit de relatie trekt. Om verdere relatieproblemen te voorkomen, lees je mijn bindingsangst artikelen.

Vreemdgaan

In relaties waarin 1 of beide partners vreemdgaan, is het vertrouwen ingrijpend beschadigd. Is er nog een weg terug na overspel, of betekent een ontrouwe partner het einde van je relatie? En waarom gaan mannen vreemd? En niet alleen mannen: waarom gaan vrouwen vreemd? Dat en meer lees je in mijn vreemdgaan artikelen.

relatieproblemen

Relatieproblemen? Er is altijd een oplossing!

Zit je op dit moment in de relatieproblemen? Weet dan dat er altijd een oplossing is. Ik help je graag deze oplossing te vinden. Wil je meer weten over mij en wil je graag persoonlijk contact? Wil je begeleiding of coaching op het gebied van liefde en relatieproblemen? Hier lees je meer over Tim Dunant en kun je contact met mij opnemen. Kijk ook op mijn LinkedIn-pagina en like mijn Tim Dunant Facebook-pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *