Relatiebreuk Verwerken

Een relatiebreuk verwerken is niet niks. Het verdriet dat je voelt nadat het uit gaat is te vergelijken met het verdriet dat je voelt als een dierbare overlijdt. Om te weten wat je kunt verwachten en hoe lang het duurt voordat je erbovenop bent, lees je mijn artikel over een relatiebreuk verwerken.

relatiebreuk verwerken

Relatiebreuk verwerken: hoe lang duurt het?

Er wordt veel gezegd over hoe lang de rouwperiode mag duren nadat je uit elkaar bent met je geliefde. Sommigen houden een periode van een maand per jaar dat de relatie heeft geduurd aan (dus bijvoorbeeld: je had 2 jaar verkering, dan ‘mag’ je 2 maanden verdriet hebben). In werkelijkheid speelt er zoveel meer mee. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Was je nog heel gek op je partner of was de liefde al weg?
 • Was je het eens met de break?
 • Ging het plotseling uit of zag je het aankomen?
 • Is de break zelf goed verlopen of juist heel pijnlijk?
 • Zag jij jezelf met je partner oud worden?

(Alle beproefde methodes om je liefdesverdriet te verwerken en om je ex terug te winnen vind je op de website van Michelle van den Berghe)

Je snapt: een relatiebreuk verwerken is moeilijker als het plotseling en pijnlijk was, jij dacht dat jullie gingen trouwen en je nog steeds heel erg verliefd bent. Was het al iets dat je zag aankomen en was de liefde tussen jullie toch al een beetje op, dan is een relatiebreuk verwerken een stuk eenvoudiger.

5 Fases van verwerking

Een gebroken hart geneest meestal in 5 fases. Die fases kunnen soms door elkaar lopen. Ook kan het zijn dat je een fase overslaat of 2 keer meemaakt. Dat hangt er allemaal een beetje van af hoe jij de relatiebreuk verwerkt. Dit zijn grofweg de 5 fases:

 1. Ontkenning: je gelooft niet dat het uit is en weet zeker dat het goed komt.
 2. Woede: in deze fase ben je boos, soms zelfs agressief. Vaak is er in deze fase ook drank in het spel en wil je veel flirten.
 3. Erkenning: dit is het dieptepunt van je liefdesverdriet. De waarheid dringt door. Je ex komt niet meer terug.
 4. Realisatie: je begint het allemaal weer wat minder somber te zien en begint langzaam te wennen aan het leven als single.
 5. Acceptatie: je bent tevreden met single zijn en je hebt de relatiebreuk verwerkt.

Tips voor het verwerken van de relatiebreuk

Een relatiebreuk verwerken is een zware opgave. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Als je wat handige ideeën wilt om met je verdriet om te gaan, lees dan mijn liefdesverdriet tips. Ik ga je helpen je relatiebreuk te verwerken!

Eén gedachte over “Relatiebreuk Verwerken

 • 11 juni 2017 om 09:34
  Permalink

  Nu 3 maanden single na 5 jaar relatie duurde even maar begin het nu te accepteren

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *