Een schuldgevoel na vreemdgaan

Het kan natuurlijk heel erg spannend zijn. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen erin meegaan. Toch is een schuldgevoel na vreemdgaan misschien wel de belangrijkste reden waarom mensen zich bedenken en toch niet in het bed stappen met een ander dan de eigen partner. Dit schuldgevoel komt voort uit een lang proces dat aan vreemdgaan voorafgaat. Het is daarom ook lang niet altijd zo dat degene die vreemdgaat ook terecht zoveel schuld met zich meedraagt. Ook de partner speelt immers een rol in dit hele verhaal. Dit is dan ook belangrijk om mee te nemen in dit soort situaties.

schuldgevoel na vreemdgaan

Het eigen gevoel

Wanneer een schuldgevoel na vreemdgaan zijn intrede doet, dan is het in de eerste plaats belangrijk om voor jezelf eens na te gaan waarom je eigenlijk voor vreemdgaan hebt gekozen. Wat zijn de problemen die je ervaart waardoor je je niet meer goed voelt bij je eigen partner. Er is immers altijd een oorzaak te vinden die dieper ligt. Het is vreemdgaan gebeurt nooit in een vacuüm. Ga dus op zoek naar deze dieper liggende problemen. Aan de hand daarvan kan je je eigen gevoelens die je hierbij hebt een stuk beter plaatsen en kan je werken naar een oplossing.

De rol van de partner

Ook al lijkt het alsof degene die vreemdgaat de volledige schuld van het vreemdgaan op zich zou moeten nemen is dit natuurlijk niet geheel juist. Een schuldgevoel na vreemdgaan kan daardoor een heel gemakkelijk wapen zijn om de macht in een relatie in handen te krijgen. Het is dus belangrijk dat de rol van de partner in deze situatie altijd ook helder wordt gemaakt. Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld de reacties van familie en vrienden die bij de situatie betrokken zijn. Ook voor hen geldt dat de basisemoties niet direct mogen meewegen in het oordeel dat geveld wordt.

Dragelijke situatie

Uiteindelijk is het vooral van belang dat er voor alle betrokkenen een dragelijke situatie wordt gecreëerd. Dat geldt dus voor de partner die natuurlijk veel verdriet te verwerken krijgt. Maar dat geldt net zo goed voor degene die met een schuldgevoel na vreemdgaan rondloopt. Ook dit is natuurlijk geen situatie die kan blijven voortduren.

Schuldgevoel na vreemdgaan? Dit kan een goed teken zijn

Mocht je zelf last hebben van een schuldgevoel na vreemdgaan, dan kan dit een goed teken zijn. Bedenk goed wat je wilt, en of je met je huidige partner verder wilt. Zo ja, dan kun je kijken of je een tijdje uit elkaar gaat of niet. Zeker als het een langdurige buitenechtelijke relatie is geweest, kan het lang duren voordat de wonden geheeld zijn. Je moet vertrouwen herstellen en zeker weten dat je vreemdgaan kunt voorkomen in de toekomst. Lees meer artikelen over vreemdgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *