Vreemdgaan

Vreemdgaan is van alle tijden en binnen de Westerse cultuur nog steeds een belangrijke reden waarom relaties kapotgaan. Nog steeds wordt vaak aangenomen dat vooral de man vreemdgaat. Dat is inmiddels achterhaald: het percentage vrouwen dat vreemdgaat is flink groter geworden.

vreemdgaan

Wat is vreemdgaan?

Wat precies onder vreemdgaan wordt verstaan, is niet voor iedereen gelijk. Er zijn relaties waarin flirten of porno kijken al wordt gezien als te ver gaan, terwijl in andere relaties seks pas over de grens is of zelfs seks toegestaan is, zolang er geen liefde in het spel is. Wat in ieder geval in elke relatie geldt, is dat er van vreemdgaan of overspel wordt gesproken wanneer een partner of beide partners de afgesproken grens van intimiteit niet respecteert of respecteren.

Gaan veel mensen vreemd?

Dat het veel gebeurt, bewijzen de cijfers: naar schatting 1,6 miljoen kinderen in Nederland zijn buitenechtelijk verwekt. Dat betekent dat bijna 10 procent van Nederland geen kind van beide partners in de (toenmalige) relatie is! En dat zijn slechts de gevallen waarin de vrouw vreemdging en het vreemdgaan heeft geleid tot een zwangerschap! Volgens onderzoeken van Durex rijdt ongeveer 31 procent van de Nederlanders wel eens een scheve schaats. Dat is bijna 1 op de 3! Nederland scoort daarmee ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 22 procent.

vreemdgaan overspel

Om welke reden pleegt iemand overspel?

Er zijn tal van redenen waarom iemand er een buitenechtelijke relatie of eenmalig buitenechtelijk avontuurtje op nahoudt. Hier alleen al is een volledig overzicht van redenen waarom mannen vreemdgaan. Vrouwen houden er weer heel andere redenen op na om intimiteit buiten de relatie te zoeken. Ondanks dat vrouwen vreemdgaan om andere redenen, is over het algemeen een bepaald gemis in de relatie voor beide kampen de oorzaak. In plaats van dat gemis bespreekbaar te maken (vanwege schaamte, angst om de ander te kwetsen of een andere reden), gaat een partner er bewust of onbewust naar op zoek bij een ander.

Fouten die gemaakt worden na het vreemdgaan

Als eenmaal uitgekomen is dat 1 van de 2 partners vreemd is gegaan, kunnen er 2 dingen gebeuren: je gaat uit elkaar of je blijft bij elkaar. Dat laatste gebeurt vaak met een lijst van regels en voorwaarden die eraan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende foute oplossingen:

Schuld aan 1 kant

Wanneer 1 van de 2 partners is vreemdgegaan, wordt er vaak al snel een schuldige aangewezen. In veel gevallen is dit degene die het overspel heeft gepleegd. Die persoon wordt op het strafbankje geplaatst en aan strenge regels gebonden. In andere gevallen neemt de persoon die is bedrogen alle schuld op zich.

Waarom werkt dit niet? Het beantwoorden van een schuldvraag voegt niets toe aan de oplossing voor de toekomst. Je partner heeft waarschijnlijk overspel gepleegd als gevolg van een gemis in de relatie. Geef je je partner alle schuld en ontneem je je partner al zijn of haar vrijheden, dan wordt het gemis van bepaalde zaken (en daarmee de kans op herhaling) alleen maar groter. Geef je jezelf als slachtoffer alle schuld, dan geef je je partner alle ruimte om zijn of haar gedrag voort te zetten.

Schuld aan beide kanten

Vreemdgaan kan er ook toe leiden dat niet 1, maar beide partners worden opgevreten door schuldgevoel. Niet altijd kunnen ze dit goed uiten, waardoor ze dit schuldgevoel niet aanpakken.

Waarom werkt dit niet? Dat schuldgevoel gaat niet vanzelf weg. Bij jou niet en bij je partner niet. Dat gevoel krijg je alleen weg als je er wat aan doet.

Negeren

“Het is niet leuk, maar het is gebeurd. Zand erover, maar beloof dat je het nooit meer doet.” Geloof het of niet, sommige stellen lossen het zo op! Sterker nog: soms hoeft degene die te ver is gegaan niet eens iets te beloven! Het probleem wordt onder het tapijt geschoven. Er wordt niet meer over de periode van ontrouw gesproken. Dit gebeurt vaak in relaties waarin toch al weinig bespreekbaar is.

Waarom werkt dit niet? Dat je een probleem verzwijgt, betekent zeker niet dat het er niet is! Uiteindelijk maakt dit je relatie kapot. Zie je hoofd als een emmer: als je er af en toe niet wat uit giet en er blijft wel van alles binnendruppelen, loopt de boel een keer over.

vreemdgaan overspel

Wraak

Zelf vreemdgaan uit wraak omdat je bedrogen bent. Puur emotioneel gezien lijkt het misschien een goed idee. Op deze manier sta je weer quitte, toch?

Waarom werkt dit niet? Dat dit je niets op gaat leveren (behalve een wilde nacht misschien), is wel duidelijk. Je groeit alleen maar verder uit elkaar. Over het algemeen loopt dit volledig uit de hand en gaat je relatie uiteindelijk uit. Dan kun je het beter direct uitmaken.

Oorlog

Dat je boos bent als je partner vreemdgaat, is niet meer dan normaal. Vaak zie je helaas dat mensen hun boosheid niet op een goede manier uiten, wat ertoe leidt dat je bitter wordt. Deze verbitterde houding kan alleen maar rekenen op bitterheid van de partner, waardoor er een soort oorlogssituatie thuis ontstaat. Veel meer dan snauwen en schelden gebeurt er niet meer.

Waarom werkt dit niet? Er is niet een bepaalde hoeveelheid scheldwoorden die je op je partner kunt afvuren, waardoor de relatie ineens beter gaat. Ook doodzwijgen kent geen periode waarna het ineens voor verbetering zorgt. Wil je verbetering? Dan moet je de problemen aanpakken.

Wat kun je wél doen?

Vreemdgaan is meestal een gevolg van een probleem of gemis in de relatie dat niet besproken is. Misschien uit schaamte, misschien omdat het probleem kleiner leek dan het was, of misschien omdat het niet bespreekbaar was. Om een relatie te herstellen na overspel is veel moed nodig. Je moet namelijk de pijnpunten in de relatie gaan aanpakken. Het wordt tijd, als jullie beide in staat zijn om boosheid en verwijten achterwege te laten, om te gaan graven in de problemen van jullie relatie. Dit zal moeilijk en pijnlijk worden, maar bedenk dat het een goed doel dient! Om het probleem aan te pakken, zul je beiden met de billen bloot moeten en zonder aarzeling moeten aangeven wat er is. Als dit jullie niet lukt zonder hulp, is het inschakelen van een therapeut een goed idee. Hij of zij zal jullie helpen te zoeken naar de oorzaken die hebben geleid tot het vreemdgaan.

vreemdgaan overspel

Pijn en moeite

Natuurlijk is dit verschrikkelijk moeilijk. Je partner is vreemdgegaan en jij moet moeite doen om je emoties in bedwang te houden! Het voelt tegennatuurlijk, maar het is de enige manier om voorwaarts te gaan vanuit deze vreselijke situatie. Je moet accepteren dat het is gebeurd en dat je verder wilt. Anders heeft het geen zin en moet je een punt zetten achter de relatie.

Dit is altijd goed!

Durf onder ogen te komen dat er een kans bestaat, dat jullie alsnog uit elkaar gaan. Weet dat deze zoektocht naar de onderliggende problemen altijd de juiste oplossing is, omdat je in de huidige situatie niet verder kunt! Mochten jullie ertoe besluiten toch uit elkaar te gaan na lange gesprekken, dan zul je ook zien dat je met minder spijt en wraak uit elkaar gaat dan als jullie het probleem van het vreemdgaan niet hadden aangepakt.

Het resultaat

Uiteindelijk moet het vreemdgaan een afgesloten hoofdstuk worden. Ook als jij degene bent die belazerd is, zul je op een gegeven moment (dat moment zal nu verder dan ooit lijken) hier een punt achter moeten zetten. Doe dit als je het gevoel hebt dat alles is besproken en je echt tot de kern bent gekomen. Niet eerder, niet later.

Lees hier meer artikelen over vreemdgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *