Overspel

Overspel bestaat al zo lang als het idee van monogamie. Met andere woorden: sinds we hebben besloten dat we trouw zijn aan 1 persoon, zijn er mensen die zich niet aan deze belofte houden. Lees hier meer feiten en cijfers over overspel.

overspel

Wie doet dit?

Jarenlang werden vooral mannen als de plegers van overspel gezien. Inmiddels weten we wel beter. Toch zijn het nog steeds vaak de mannen die onderwerp van onderzoek zijn, en is er veel minder informatie over vrouwen bekend.

Veel onderzoeken

Verschillende onderzoeken geven verschillende cijfers. Zo wijst het ene onderzoek uit, dat 60 procent van de mannen ooit wel eens is vreemdgegaan, tegenover 40 procent van de vrouwen. Andere onderzoeken stellen, dat dit percentage ongeveer gelijk is. Dan gaat het over wel eens een scheve schaats rijden. Volgens een jaarlijks onderzoek van Durex gaat 31 procent van de Nederlanders wel eens vreemd. Ook zouden vrouwen vaker pas op latere leeftijd (na hun veertigste) een buitenechtelijke partner erop na houden. Goede cijfers en feiten hierover krijgen is moeilijk, omdat mannen geneigd hun verhalen over seks te overdrijven, terwijl vrouwen juist liever doen alsof ze minder overspel plegen dan werkelijk waar is.

Buitenechtelijke kinderen

Een ander onderzoek toonde aan dat ongeveer 1 op de 10 mensen in Nederland buitenechtelijk verwekt is, en dat in andere regio’s van de wereld (zoals delen van Engeland) dit zelfs oploopt tot wel 30 procent!

Hoe?

De werkvloer is een populaire plek voor overspel. Dit houdt deels ook verband met de reden waarom mannen vreemdgaan: hier worden ze vaak meer gewaardeerd en krijgen ze complimentjes. In veel gevallen ‘gebeurt het gewoon’, zou je kunnen zeggen. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die het meer opzoeken. 1 op de 3 profielen op datingsites zijn naar schatting van mensen in een relatie. Ongeveer evenveel bezette mannen als vrouwen hebben zo’n profiel.

Vinden we overspel dan normaal?

Nee. Het gekke is, dat hoewel een groot deel van de mannen en vrouwen vreemdgaan, 9 op de 10 mensen overspel slecht vindt. Niet voor niets heeft 68 procent (dus ruim 2/3) van de mannen spijt na ontrouw geweest te zijn. Wel zie je vaak dat mannen die er een buitenechtelijke relatie op na houden veel omgaan met andere mannen die dit ook doen. Ruim 3/4 (77 procent) van de ontrouwe mannen heeft ontrouwe vrienden.

Wat is overspel?

Overspel of vreemdgaan is voor iedere persoon en ieder stel iets anders. Flirten of porno kijken kan voor sommige stellen al gelden als te ver gaan. Bij andere stellen is zoenen met een ander toegestaan. Weer andere stellen accepteren dat een of beide partner(s) seks hebben met anderen, zolang ze niet verliefd worden. Mijn definitie van overspel is daarom: het overschrijden van een grens van intimiteit die je van tevoren met je partner hebt afgesproken. Met andere woorden: als jullie allebei vinden dat zoenen met een ander oké is, ga je niet vreemd als je met een ander zoent. Als jullie allebei vinden dat zoenen met een ander niet oké is, is dit wel overspel.

Waarom plegen we overspel?

Voor mannen en vrouwen lopen de redenen uiteen waarom ze ‘buiten de pot pissen’. Wat wel blijkt uit recent onderzoek, is dat het vaak niet is om de redenen die iedereen verwacht.

Mannen

Het grappige is, dat veel mensen nog steeds denken dat mannen overspel plegen, omdat ze ongelukkig zijn in hun relatie. Bij onderzoek bleek echter dat de helft van de overspelige mannen juist een heel gelukkige relatie had. Het is ook niet omdat de andere vrouw veel aantrekkelijker is, want in 88 procent van de gevallen vond de man zijn minnares minder aantrekkelijk dan zijn vaste partner. Waarom dan wel? Hier lees je waarom mannen vreemdgaan.

Vrouwen

Vrouwen zouden overspel plegen in een zoektocht naar aandacht en liefde die ze thuis niet krijgen. Dat is wat we altijd dachten. Maar recenter onderzoek spreekt dit tegen. Lees hier waarom vrouwen vreemdgaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.