Waarom gaan vrouwen vreemd?

In een eerder artikel schreef ik over waarom mannen vreemdgaan. Maar waarom gaan vrouwen vreemd? Waar de antwoorden over het gedrag van mannen veel meer zijn gebaseerd op onderzoek, lijkt het dat er bij vrouwen veel minder wetenschappelijk is gekeken naar de oorzaken. Toch ga ik hieronder antwoord geven op de vraag: waarom gaan vrouwen vreemd?

waarom gaan vrouwen vreemd

Waarom gaan vrouwen vreemd: 6 redenen

Verschillende Amerikaanse media, waaronder The Huffington Post en Men’s Health hebben diverse vrouwen geïnterviewd om te vragen waarom ze vreemdgaan. Wat je vooral veel ziet, is een emotioneel, financieel of fysiek gemis in de huidige relatie. Dit wordt ergens anders gezocht. Hoewel bij sommige punten het lijkt of zo is dat de man tekort schiet, is vreemdgaan nooit het antwoord! Vreemdgaan is de weg van de minste weerstand.

Op de vraag waarom ze vreemdgaan, antwoordden deze vrouwen het volgende:

1. Weer speciaal willen voelen

Dit is een belangrijke reden waarom vrouwen vreemdgaan. Vaak gaat dit gepaard met leeftijd. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over het hoe, wie, wat en waarom van overspel, gaan vrouwen vaker op latere leeftijd pas vreemd. Ze voelen zich oud en zien hun uiterlijk achteruit gaan. Vaak horen ze van hun man niet meer dat ze er nog goed uitzien of speciaal zijn. Ineens is daar die andere man, die niet eens knapper of aantrekkelijker hoeft te zijn, maar die haar vertelt hoe mooi en speciaal ze is. En daar gaat het mis.

Neemt dit extreme vormen aan? dan kan het een teken van narcisme zijn. Lees er meer over in de 30 Dagen Narcismevrij Challenge.

2. Scheve machtsverhouding

In een relatie moet er sprake zijn van wederzijds respect en een gezonde machtsverhouding. Zodra een vrouw het gevoel heeft dat ze teveel gecontroleerd wordt en teveel ‘in bedwang’ wordt gehouden door regeltjes, kan het fout gaan. Als op dat moment die andere man voorbijkomt die haar wel zichzelf laat zijn en haar niet in alles controleert, zal ze zich vrijer voelen en bestaat er een kans dat ze voor de charmes van deze nieuwe man valt.

3. De prins op het witte paard

Hoewel de andere redenen ook nooit een excuus mogen zijn waarom een vrouw vreemdgaat, is dit wel de moeilijkste voor haar man om te verkroppen. De relatie is goed en je doet niks fout, en dan komt daar een Don Juan voorbij die de grond onder haar voeten vandaan zwiept. Voor ze het weet, ligt ze in bed met deze man, terwijl ze een gelukkige relatie heeft.

4. Een keertje de stoute schoenen aan

Gooit een vrouw echt haar relatie te grabbel om een keertje ‘stout’ te zijn? Op de vraag aan vrouwen waarom ze vreemdgaan, antwoordde een vrouw dat ze gewoon een keertje een ‘bad boy’ wilde. Waar ze deze man normaal uit de weg zou gaan en een engerd zou noemen, wilde ze nu ineens seks met hem. Volgens wetenschappers is dit niet vreemd: op de piek van haar vruchtbaarheid kan een vrouw op zoek gaan naar een ‘extra mannelijke’ man, omdat ze de mannelijkheid associeert met betere overlevingskansen voor het nageslacht.

5. Geen seksuele bevrediging

Een vrouw heeft ook seksuele behoeften. Vreemdgaan kan soms voortkomen uit een tekort aan bevrediging van die behoeften. Dat kan zijn omdat de vrouw een hogere seksdrift heeft, maar het kan ook zijn dat de man haar seksuele behoeften niet bevredigt. Als er dan een man voorbijkomt die wel alles met haar doet wat zij wil, kan de vrouw hiervoor gaan.

6. Haar man luistert niet

Vrouwen hebben sterkere behoefte aan een emotionele band. Ze willen in de regel graag hun problemen delen. Hierbij zoeken ze minder vaak naar oplossingen, en willen ze vaker gewoon gehoord worden. Hun partner moet ook een ‘maatje’ zijn. In sommige relaties kan dit zover gaan, dat een vrouw naar een andere man trekt als die haar problemen wel wil aanhoren.

7. Wraak

Waarom zou je als vrouw vreemdgaan uit wraak? Als je er goed over nadenkt, maakt dat de situatie natuurlijk alleen maar erger. Je groeit verder uit elkaar. Als iemand vreemdgaat uit wraak, is het omdat de partner is vreemdgegaan en vervolgens deze misstap nooit goed is uitgepraat.

8. Knuppel in het hoenderhok

Soms gaan vrouwen vreemd uit onvrede. Die onvrede kunnen ze niet uiten. Van binnen blijft het borrelen, tot het uiteindelijk tot een uitbarsting leidt. Ze belazert haar partner om (bewust of onbewust) haar relatie te ontwrichten, haar partner ‘wakker te schudden’.

9. “Het gebeurde gewoon”

Zelf geloof ik niet zo in het verhaal dat het ‘je zomaar overkomt’. Je staat er toch voor open en dat heeft een reden. Iemand die verklaart dat ‘het gewoon gebeurde’ voelt waarschijnlijk al een bepaalde leegte.

Hoe kun je het voorkomen

Je weet nu waarom vrouwen vreemdgaan. Waarschijnlijk lees je zelf ook al tussen de regels door hoe je dit kunt voorkomen. De regel is: blijf communiceren en blijf alert op de behoeften van je partner.

Mijn vrouw is vreemdgegaan. Wat nu?

Voor vreemdgaan (zowel bij mannen als bij vrouwen) geldt: beter voorkomen dan genezen. De weg naar herstel van de relatie na ontrouw is namelijk lang. Toch is het niet onmogelijk. Lees hier meer over vreemdgaan.

2 gedachten over “Waarom gaan vrouwen vreemd?

 • 19 juni 2017 om 07:46
  Permalink

  Ik doe echt mijn best om haar te vergeven. Echt. Maar ik weet niet of ik het kan…

  Beantwoorden
  • 19 juni 2017 om 09:37
   Permalink

   Hi John, het is ook niet niks. Als je hulp nodig hebt, stuur me een mail. Dan gaan we samen werken aan de beste oplossing. Groet, Tim.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *