Ontrouw: wat nu?

Ontrouw zijn is een keuze. Je wordt erdoor overvallen, maar uiteindelijk geef je ergens aan toe waar je ook voor weg kunt lopen. Je ziet vaak dat iets wat begon als een avontuurtje uitgroeit tot een affaire. De vraag is: wat ga je eraan doen?

ontrouw

Als je van ontrouw spreekt, kun je ervan uitgaan dat het niet meer om een eenmalige ontmoeting gaat. Vaak hebben we het dan over een affaire. Er komt meer bij kijken. Maar waar komt die behoefte vandaan om ontrouw te zijn?

Lees ook:

Waarom is iemand ontrouw?

Een keer een nachtelijk avontuurtje – hoewel ook niet goed te praten – heeft vaak minder achterliggende redenen dan een affaire waarin je lange tijd ontrouw bent naar je partner. Vaak duidt een langdurige buitenechtelijke relatie op problemen in je vaste relatie, die je niet bespreekbaar kunt maken. Toch is dit niet altijd het geval. Zo kunnen er de volgende redenen zijn voor ontrouw:

 • Je seksuele behoeften worden niet bevredigd – Soms schiet je partner tekort in het bevredigen van je behoeften door onwil, maar soms kan je partner niet tegemoetkomen aan je behoeften, omdat je meer behoefte hebt aan seksuele variatie. Als het puur om de seks gaat, is de affaire vaak kort. Dat wil echter niet zeggen dat hij geen indruk achterlaat en dat daarmee het ontrouw zijn ophoudt.
 • De spanning van het verbodene – Gelovig of niet, als we iets kunnen leren van het verhaal van Adam en Eva, dan is het wel dat er grote aantrekkingskracht schuilt in de verboden vrucht. De kans om gepakt te worden, stiekem afspreken, het kan voor sommige mensen een reden zijn om een goede relatie op het spel te zetten.
 • Zoektocht naar de ware – Als je ontrouw bent in je huidige relatie omdat je ‘de ware’ nog niet bent tegengekomen, krab jezelf dan eens goed achter de oren. Blijkbaar is er iets dat je in elke relatie die je tot nu toe hebt gehad, hebt gemist. De kans dat je ooit voor iets settelt zonder opgevreten te worden door bindingsangst, is klein.
 • Je emotionele behoeften worden niet bevredigd – Zowel mannen als vrouwen kunnen vanwege een onbevredigde emotionele behoefte ontrouw zijn. Als vrouw kan het zijn dat je je niet genoeg begeerd of geliefd voelt. Als man kun je het gevoel hebben niet gerespecteerd of gewaardeerd te worden.
 • Sabotage – Als je partner erachter komt dat je ontrouw bent geweest, kan dit grote gevolgen hebben voor je relatie. Misschien wil je dit (bewust of onbewust) wel forceren.
 • Verbeteren van je zelfbeeld – Je kunt in je relatie te weinig bevestiging krijgen, maar het kan ook door iets anders komen dat je zelfbeeld ineens lager is. Als er dan iemand langskomt die jouw onzekerheid wegneemt door je een goed gevoel te geven, kan het al snel doorslaan in meer.

Ik ben ontrouw: wat moet ik doen?

Als je ontrouw bent en dit leest, ben je waarschijnlijk niet tevreden met je situatie. Je hebt spijt van je affaire. In dat geval luidt mijn advies: stop de affaire. Maar belangrijker nog: het wordt tijd om goed en diep na te denken. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat mis ik in mijn vaste relatie?
 • Kan deze relatie veranderd worden zodat we allebei gelukkig zijn?
 • Wat is ervoor nodig om mijn relatie weer ‘gezond’ te maken?

Mijn partner is ontrouw: wat moet ik doen?

Als je partner ontrouw is, ga je door een moeilijke periode. Je eerste reactie is waarschijnlijk om boos te worden, en daar heb je gelijk in. De vraag is: wat wil je? Wil je verder met je partner? In dat geval is er werk aan de winkel. Het vertrouwen moet hersteld worden, en dat is na ontrouw niet gemakkelijk. Begin met hier meer te lezen over vreemdgaan.

4 gedachten over “Ontrouw: wat nu?

 • 13 juni 2017 om 13:11
  Permalink

  Tim ik ben vreemdgegaan maar hou zoveel van mijn mannetje wat nu? Ben echt wanhopig please help me! V.

  Beantwoorden
  • 13 juni 2017 om 14:43
   Permalink

   Hi V., wat vervelend. Ik stuur je een mail met alle details. Samen gaan we je vergissing rechtzetten! Groet, Tim.

   Beantwoorden
 • 13 februari 2019 om 18:48
  Permalink

  Ik ben vreemdgegaan voor de 2de keer maar ik wil haar terug want ik besef dat ik een fout heb gemaakt maar ze wil me niet meer ze zegt de heletijd kkr op dit dat

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.