Gebroken hart: de 5 fases na een break up

Een gebroken hart is een van de vreselijkste vormen van verdriet. Het is zelfs een medische aandoening, ook wel Broken Heart Syndrome genoemd. Je kunt een hart ook veel sneller breken, dan het weer genezen. In welke fase je ook zit, er is hoop: op een dag is deze pijn weer genezen. Het kan overigens zo zijn dat je een fase overslaat, of terugvalt in een fase. Iedereen heeft verdriet op zijn of haar eigen manier. Hieronder zie je de 5 fases van een gebroken hart, en weet je dus wat je te wachten staat. Onderaan dit artikel geef ik je tips om hieruit te komen.

gebroken hart

Fase 1: ontkenning

Als je hart net gebroken is, zullen je hersenen het nog niet kunnen bevatten. Je denkt dat het allemaal niet waar is. Jullie klopten zo goed bij elkaar en hadden het leuk samen. Ook al hadden jullie misschien veel ruzie, jullie houden genoeg van elkaar om alles te overwinnen. Jullie zijn onverwoestbaar, toch? In de eerste fase zul je nog niet kunnen beseffen wat er is gebeurd. Meer nog zul je denken dat het allemaal weer goed komt. Dat je ex gewoon even stoom moet afblazen en jullie daarna weer bij elkaar komen. Misschien niet nu, maar toch zeker binnen een korte tijd weer (dit kan wel, maar dan moet je de unieke methode van relatietherapeute Michelle van den Berghe volgen!).

Fase 2: woede

Na de ontkenningsfase uit een gebroken hart zich meestal in woede. Je ex is niet teruggekomen en je hebt niet de (juiste) stappen doorlopen om je ex terug te winnen. Je ziet in dat terug bij elkaar komen niet meer zal gebeuren. De tweede fase uit zich vaak door woede, soms met agressie. Het kan echter ook op een andere manier tot uiting komen. Misschien ga je veel meer uit, drink je veel meer en wil je veel meer flirten met anderen. Je las het al: ‘veel meer’. Vaak ga je extreem gedrag vertonen. Dit noemen we ook wel compenseren van het verdriet. Zo probeer je je zelfvertrouwen weer op te krikken om je gebroken hart te compenseren.

Fase 3: erkenning

Dit is voor velen de pijnlijkste fase van een gebroken hart. In deze fase dringt de waarheid tot je door. Na een fase van eindeloos gefeest en wellicht allemaal one night stands ontdek je ineens de bittere werkelijkheid: jullie komen nooit meer samen. De kans is groot dat je je hopeloos, slap en onaantrekkelijk voelt. Er bestaat een kans dat je zelfs denkt dat je voor altijd alleen blijft. Dit is voor de meesten het zwaarste moment in het verwerken van hun gebroken hart. Er is gelukkig hoop: vanaf hier gaat het alleen maar beter!

Fase 4: realisatie

Vanaf deze fase begint je gebroken hart langzaam te genezen. In de realisatiefase ontdek je namelijk dat het allemaal niet zo somber is als jij jezelf hebt voorgehouden. Er zijn veel meer mannen/vrouwen op de wereld en jij gaat echt niet alleen zijn voor de rest van je leven! Je voelt af en toe nog de pijn van de break up, maar die is lang niet meer zo sterk en heeft al een mooi plekje gekregen. Dit is meestal de fase waarin je weer goed voor jezelf gaat zorgen. Vrouwen gaan meer shoppen, mannen gaan meer met hun vrienden op stap. Je gaat je als herboren voelen.

Fase 5: acceptatie

In de laatste fase is je gebroken hart weer helemaal genezen. Je ontdekt dat er nog zoveel leuke mensen rondlopen en dat er nog zoveel is wat je als single kunt doen! Je bent comfortabel in je eigen omgeving, je doet waar je zelf zin in hebt en je geniet met volle teugen van je vrijheid! Het single leven lacht je toe!

Wat kun je doen?

Een gebroken hart doet veel pijn, maar kent helaas geen echt medicijn. De pijn moet langzaam slijten. Wel kun je dingen doen om de pijn te verlichten. Lees mijn liefdesverdriet tips en zorg dat je het leuker maakt voor jezelf. Kun je de pijn niet aan en wil je je ex terug? Ontdek dan de methode van Michelle van den Berghe. Deze relatietherapeute heeft een unieke methode ontwikkeld met ongeëvenaarde slagingskans! Ontdek de methode hier >>

3 gedachten over “Gebroken hart: de 5 fases na een break up

 • 14 juni 2017 om 09:09
  Permalink

  Tim mijn vent is bij me weg en het doet zo’n pijn!!! Wat moet ik doen??? Ik wordt gek!!! Heb echt hulp nodig please please please… :'(

  Beantwoorden
  • 14 juni 2017 om 11:18
   Permalink

   Hi Daisy, wat vreselijk! Ik ga je helpen. Ik stuur je direct een e-mail. Samen komen we eruit! Groet, Tim.

   Beantwoorden
 • 20 juli 2020 om 08:18
  Permalink

  Tis nu maar een weekje uit maar Waarom herken ik me zelf in alle fases??

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *