Waarom gaan mannen vreemd?

Vraag 10 vrouwen “waarom gaan mannen vreemd?” en zeker 9 zullen zeggen dat het komt doordat mannen slecht zijn of ‘hun pik achterna lopen’. Dit verbitterde antwoord is meer gebaseerd op emotie dan op wetenschap. De redenen zijn namelijk veel complexer. Voor eens en voor altijd wordt in dit artikel de prangende vraag beantwoord: waarom gaan mannen vreemd?

waarom gaan mannen vreemd

Hartverscheurend

Laat ik beginnen met dit te zeggen: vreemdgaan maakt relaties kapot. Als jouw man is vreemdgegaan of nog steeds vreemdgaat, kan ik me goed voorstellen dat dit je van binnen verscheurt. Dat gezegd hebbende, dient dit artikel niet om jou emotionele steun te geven. Die krijg je (hopelijk) van je naaste omgeving. Dit artikel dient alleen om de vraag te beantwoorden waar jij mee rondloopt, namelijk: waarom gaan mannen vreemd?

Omdraaien

Eigenlijk kun je de vraag het beste omdraaien. Dus in plaats van jezelf af te vragen: waarom gaan mannen vreemd? kun je beter vragen: waarom zou een man niet vreemdgaan? Dit klinkt hard, maar als je kijkt naar de evolutie van de mensheid, is de man gemaakt om zoveel mogelijk voort te planten. Ze moeten (plat gezegd) hun zaad zoveel mogelijk verspreiden. Het hele idee van monogamie (je leven delen met 1 partner) is dus eigenlijk tegenstrijdig met de natuur. Aan de andere kant is dit geen vrijbrief voor de man (en ook niet voor de vrouw!) om te doen en laten wat je wilt. Je hebt immers beloofd trouw te zijn in de relatie.

Cijfers

Als we kijken naar de cijfers, dan zien we ook dan meer dan de helft van de mannen wel eens is vreemdgegaan, tegenover iets minder dan de helft van de vrouwen. Voor meer onthullende en zelfs schokkende cijfers over vreemdgaan check je dit artikel over overspel. Daar is veel onderzoek naar gedaan. De vraag waarom mannen vreemdgaan, is helaas minder onderzocht. Toch zijn er enkele redenen gevonden.

Dus waarom gaan mannen vreemd?

Je hebt zelf waarschijnlijk een goed idee waarom mannen vreemdgaan, namelijk:

 • Ze missen iets in hun relatie
 • Ze zijn ongelukkig in hun relatie
 • Ze willen meer seks, aandacht en liefde

Gek genoeg zijn dit niet de werkelijke redenen. De helft van de mannen die een keer hun vrouw hebben bedrogen, gaven aan heel gelukkig te zijn in hun relatie. Ook eerdere gedachten dat mannen vreemdgaan voor de seks en vrouwen voor liefde en aandacht, blijken niet te kloppen. Dit bleek uit een onderzoek dat in Noorwegen werd uitgevoerd.

Onderzoek wijst uit…

In een Amerikaans onderzoek naar waarom mannen vreemdgaan, werden 200 vreemdgaande mannen ondervraagd, schrijft Business Insider. De meest genoemde reden waarom mannen vreemd zouden gaan? Volgens dit onderzoek is het emotionele onvrede. Mannen blijken veel gevoeliger dan altijd werd gedacht, en lopen niet zomaar ‘hun pik achterna’. Het overspel werd gepleegd, omdat de man graag bewonderd wil worden en te weinig waardering van de eigen partner krijgt. Een groot deel gaat dan ook vreemd met een collega, omdat ze op werk vaker complimenten en waardering krijgen voor hun prestaties. Deze persoon hoeft helemaal niet aantrekkelijker te zijn dan hun huidige partner. Bijna 9 op de 10 mannen gaven zelfs toe dat degene met wie ze vreemdgingen minder aantrekkelijk was dan hun huidige partner.

Waarom lees jij dit?

Als jij het antwoord zoekt op de vraag “waarom gaan mannen vreemd?” dan is dat waarschijnlijk omdat jij hebt ontdekt (of te horen hebt gekregen) dat jouw man is vreemdgegaan en jij nog niet weet wat je hiermee aan moet. Je bent aan het goede adres! Lees hier meer over vreemdgaan. Hier vind je al mijn artikelen over vreemdgaan.

4 gedachten over “Waarom gaan mannen vreemd?

 • 17 juni 2017 om 18:22
  Permalink

  Kan me niet schelen hij is een schoft!!!!! Laat mij en de kinderen gewoon in de str*nt zakken!!!! Wat ben je dan voor vent????

  Beantwoorden
  • 17 juni 2017 om 22:35
   Permalink

   Hi, ik snap je woede. Het is heel normaal om behoorlijk van streek te zijn nadat zoiets aan het licht is gekomen. Als ik je kan helpen om hier op de juiste manier mee om te gaan, laat het me dan weten. Zo kan ik je helpen om je relatie te herstellen, of om op de juiste manier uit elkaar te gaan. Je weet me te vinden! Groet, Tim.

   Beantwoorden
   • 18 juni 2017 om 03:21
    Permalink

    Hoi Tim bedankt voor je reactie… Het is echt heel moeilijk… Kindjes huilen waar is pappa nou en ik weet niet wat ik moet zeggen… Wil zeggen pappa heeft jullie verraden!!! maar weet dat dat ook niks oplost… Weet het echt niet meer Tim kan wel wat hulp gebruiken!!!

    Beantwoorden
    • 18 juni 2017 om 09:35
     Permalink

     Hi, heel begrijpelijk dat je zo reageert. Mag ik je allereerst een compliment geven? Goed dat je de kinderen niet bij je woede betrekt! Het is belangrijk dat we dit gaan oplossen op een manier die voor jou, maar vooral ook de kinderen het best is. Ik stuur je een mail. Het lijkt misschien ondenkbaar nu, maar je komt er weer bovenop! Groet, Tim.

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *