Vreemdgegaan: tijdje uit elkaar of niet?

Vreemdgegaan: tijdje uit elkaar of niet?

Als je partner is vreemdgegaan, ga je dan een tijdje uit elkaar of niet? Het is een vraag die veel mensen (terecht) stellen. Zoals met veel vragen in de liefde, is ook op deze vraag geen eenduidig antwoord. Het ligt aan de personen in de relatie en hun omstandigheden. Hieronder lees je de redenen om wel of niet een tijdje uit elkaar te gaan als 1 van de 2 is vreemdgegaan.

vreemdgegaan tijdje uit elkaar

Redenen om (een tijdje) uit elkaar te gaan als je partner is vreemdgegaan

We beginnen met redenen om wel een tijdje (of helemaal) uit elkaar te gaan.

Beide je gedachten op een rijtje zetten

Als je partner is vreemdgegaan, loopt je vertrouwen een enorme deuk op. De persoon die je dacht dat je partner was, is je partner niet. Dit is heel veel informatie om te verwerken. Wie is je partner? Wie ben je zelf? Wat nu? Het zijn zomaar vragen waar je tegenaan loopt. Er is geen goed of slecht in deze situatie, zolang je maar kiest voor de oplossing die voor jezelf (en je kinderen, als die er zijn) het beste is. Sommige mensen leren het ontrouwe gedrag van hun partner accepteren – al is de kans klein dat je dat lukt. Als je maar onthoudt: neem geen genoegen met minder dan wat voor jou het beste voelt!

De emoties laten overwaaien

Als je het nieuws krijgt dat je bent bedrogen, is de kans groot dat dit als een enorme klap komt. Ook al zag je het misschien aankomen, het nieuws raakt je diep. Onmiddellijk gaan er allerlei gevoelens en gedachten door je heen. Je voelt waarschijnlijk woede, haat, verdriet, jaloezie en je zelfvertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen. Veel van deze gevoelens en gedachten zijn niet constructief: ze dragen niet bij aan de situatie, maar maken hem juist slechter. Dat is niet gek. Het is zelfs heel menselijk. Het is echter goed om deze gedachten en gevoelens te laten overwaaien en alles een plekje te geven. Als de rust in je hoofd is teruggekeerd, kun je beslissen wat je met de situatie gaat doen. Hier lees je meer over de mogelijkheden na ontrouw.

vreemdgegaan tijdje uit elkaar

Degene die vreemdgaat heeft de affaire niet beëindigd

Je zult het niet fijn vinden om te lezen, maar als je partner een langdurige buitenechtelijke relatie heeft, zal deze niet zomaar stoppen. Als je partner al vatbaar was voor een andere persoon dan jij, zal het beëindigen van de relatie met deze persoon waarschijnlijk moeilijk zijn. Ik raad je aan om in ieder geval uit elkaar te gaan totdat het vreemdgaan stopt. Je kunt je partner niet het idee geven dat jij nog beschikbaar bent zolang het overspel plaatsvindt. Als je partner de andere relatie echt niet kan beëindigen, is het tijd om het helemaal uit te maken.

Redenen om niet (een tijdje) uit elkaar te gaan als je partner is vreemdgegaan

In sommige gevallen kun je beter niet uit elkaar gaan als 1 van de 2 is vreemdgegaan.

Je denkt niet helder

Je kunt in een opwelling allerlei dingen roepen en doen waar je spijt van krijgt. Zoals hierboven al stond: er gaat van alles door je hoofd. Een heldere beslissing nemen is daardoor moeilijk. Aan de andere kant kan de tijd uit elkaar het heldere denken juist bevorderen.

vreemdgegaan tijdje uit elkaar

Je wilt de kinderen sparen

Eigenlijk is dit de belangrijkste reden om niet uit elkaar te gaan als 1 van de 2 is vreemdgegaan. Jullie kinderen zijn afhankelijk van jullie en mogen niet de dupe worden van jullie problemen. Als ineens een ouder uit huis gaat, kan dat veel impact hebben op een kind. Bedenk wel goed of de situatie er beter door wordt. Als jullie bij elkaar blijven, maar constant ruziën, kun je alsnog beter uit elkaar gaan.

Je bent bang om alleen te zijn

Dit mag NOOIT de reden zijn om bij je partner te blijven – in wat voor situatie dan ook! Sommige mensen moeten leren alleen te zijn, maar iedereen moet dit kunnen. Alleen dan kun je voor de juiste persoon kiezen om een relatie mee te hebben. Heb je verlatingsangst? Weet dat er oplossingen zijn. Blijf niet hangen in een situatie die minder goed is dan je verdient!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *