Vergeven, hoe doe je dat?

Het is een vraag die velen zichzelf op enig moment zullen stellen. Vergeven, hoe doe je dat? Het is immers gemakkelijker om gekwetst te worden, dan om er weer overheen te komen. In de eerst plaats is het dan belangrijk om te weten wat vergeven eigenlijk is. Dit is immers iets anders dan verzoenen. Je hoeft niet weer samen te komen. Het gaat er vooral om dat iedereen vrede vindt in de situatie en het kan afsluiten en verder kan gaan. De volgende zaken kunnen daarbij in belangrijke mate helpen.

vergeven hoe doe je dat

Realistische doelstelling

Een realistische doelstelling is altijd de basis van vergeving. Als je je afvraagt: vergeven, hoe doe je dat? dan is het in ieder geval goed om niet te veel te verwachten of te willen. Het doel moet zijn dat iedereen de zaken zoals ze gelopen zijn accepteert en er vrede mee heeft dat de zaken nu anders zijn. Dit betekent dus dat er geen wrok meer naar elkaar toe bestaat. Aan de andere kant hoeft het dus niet perse ook te betekenen dat jullie weer bij elkaar komen. Dat moet ook niet het doel zijn.

Niet te snel

Een belangrijk antwoord op de vraag: vergeven, hoe doe je dat? is dat je elkaar de ruimte moet geven. Door te zorgen dat je niet te veel van elkaar verwacht wordt het een stuk beter mogelijk om daadwerkelijk tot vergeving te komen. Elk stapje vooruit is er één. Hoe klein dit stapje soms ook lijkt. Het is dus ook belangrijk om te leren tevreden te zijn met elk stapje vooruit. Dit maakt het voor jezelf ook een stuk gemakkelijker om door de situatie heen te komen. Neem dus de tijd.

Niet alleen eigenbelang

Vergeven, hoe doe je dat? Niet in de laatste plaats doe je dat door elkaar te leren begrijpen. Het gaat immers niet alleen om het belang dat je zelf hebt bij een betere situatie. Wanneer je degene bent die iemand gekwetst heeft, probeer dan te begrijpen hoeveel pijn de ander heeft. Ben je juist gekwetst? Probeer dan een voorstelling te maken van de mogelijkheid dat de ander weleens heel veel spijt kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *