Kenmerken verlatingsangst

Er zijn flink wat kenmerken van verlatingsangst. Dit komt omdat iedereen het in zich kan hebben. Ongeacht je leeftijd of geslacht kan je hier dus ook mee te maken krijgen. Het is daarom belangrijk om te weten wat precies de symptomen zijn die je in de gaten moet houden. Hoe beter je immers weet wat de problemen zijn, hoe beter je hiermee om kunt gaan. Het gaat immers niet zozeer om angst dat je partner de deur uit loopt. Het probleem zit veel dieper. Daarom kunnen de kenmerken ook heel anders zijn dan je verwacht.

kenmerken verlatingsangst

Veel te veel

De belangrijkste kenmerken van verlatingsangst hebben te maken met buitensporigheid. Iemand die een veel te groot probleem maakt van een afstand tussen beide partners. Dit is bijvoorbeeld wanneer één van beide enkele dagen het land uit moet of iets dergelijks. Er hoeft niets aan de hand te zijn, maar iemand met verlatingsangstproblemen maakt er een onoverkomelijk probleem van. Ook in bredere zin treedt dit op. Wanneer een partner vaak laat merken bang te zijn voor een breuk, dan is dit een goede indicatie dat er meer aan de hand is.

Het omgekeerde

Ook het omgekeerde kunnen kenmerken van verlatingsangst zijn. Wanneer een partner bijvoorbeeld nooit zelf dingen onderneemt maar altijd in de buurt wil zijn, dan is dit mogelijk een signaal. Een ander opvallend kenmerk is dat iemand zelf voortdurend aangeeft niet goed genoeg te zijn om de relatie in stand te houden. Dit is een soort zelfbeschermingsmechanisme dat optreedt. Dit klinkt misschien als het tegenovergestelde van verlatingsangst, maar in werkelijkheid is dit juist exact de omschrijving van het echte probleem.

Fysieke problemen

Kenmerken van verlatingsangst komen vaak neer op stress. Dit betekent dus ook dat fysieke kenmerken die met stress te maken hebben kunnen optreden. Denk bijvoorbeeld aan kwalen als buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Als er geen andere aanwijsbare reden is, dan kan het heel goed zijn dat het dus gaat om verlatingsangst. Om die reden kan dit dus ook een goede verklaring zijn voor andere problemen die jullie ervaren in jullie relatie. Het is dan tijd om er iets aan te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *