Terug Bij Je Ex Of Niet?

Terug bij je ex: goed idee? Lees dit goed door!

Moet je terug bij je ex komen of niet? Het is heel goed voor te stellen dat je eerste reactie is om je ex terug te willen als het uit is. Je bent aan elkaar gewend, kent elkaar goed en hebt veel gedeeld. Toch is het niet altijd goed om weer terug bij elkaar te komen. Wanneer moet je je ex definitief vaarwel zeggen en wanneer is er nog hoop?
terug bij je ex

Weet jij al dat je weer terug bij je ex wilt zijn? Ontdek dan de meest succesvolle methode om je ex terug te krijgen! Ga naar de website van relatietherapeute Michelle van den Berghe. Klik hier >>

1. Jullie zijn om een goede reden uit elkaar gegaan

Waarom is het uitgegaan? Relaties gaan niet zomaar uit, alhoewel soms in het heetst van een ruzie mensen wat overdreven kunnen reageren. Weet je wel wat de exacte reden was waarom het uit is gegaan? Denk daar goed over na. Het kan zijn dat je ex een reden genoemd heeft, maar dat daaronder een heel andere reden zat. Misschien staat die onderliggende reden wel in dit artikel. Denk er goed over na: is je relatie om een goede reden uitgegaan? Kun je wat veranderen aan de situatie waardoor je dit goed kunt maken? Als de reden van de break up een goede was en je kunt dat niet veranderen, dan is het beter om niet terug bij je ex te komen.

2. Er is geen vertrouwen

Elke relatie is anders, maar op 1 vlak moet het goed zitten als je een succesvolle en langdurige relatie wilt hebben: vertrouwen. Als dat vertrouwen is geschaad, is het maar de vraag of je nog terug bij je ex moet komen.

Jij hebt het vertrouwen geschaad

Vertrouwen terugwinnen is een ontzettend moeilijk proces, dat maar zelden enig succes oogst. Je moet hiervoor echt durven je kwetsbaar op te stellen en echt laten zien dat je er spijt van hebt. Alleen als je de volle verantwoordelijkheid kan dragen voor je daden (en je ex dit ziet), kun je beginnen het vertrouwen terug te winnen. Luister naar de kritiek die jouw ex op je heeft en wat je ex te zeggen heeft. Alleen als je echt bereid bent om te veranderen en een betrouwbaar persoon te zijn (en je ex hiervan kunt overtuigen), is er kans dat jullie terug bij elkaar komen.

Je ex heeft het vertrouwen geschaad

Wil je echt terug bij elkaar komen? Wees eerlijk! Alles wat hierboven staat (en meer) moet je ex doen om jouw vertrouwen terug te winnen. Laat niet met je sollen! Als je het gevoel hebt dat dat gebeurt, weet dan dat je meer waard bent en er veel betere personen voor je rondlopen op deze wereld.

3. Je ex verhuist naar ver weg

Relaties op lange afstand gaan maar heel zelden goed. Het vertrouwen moet zo goed zitten en je moet zo zeker ervan zijn dat jullie de ware voor elkaar zijn (als je daarin gelooft). Op een langeafstandsrelatie komt een hoop druk te staan en die druk moet je aankunnen. Wees eerlijk tegenover jezelf en luister goed naar je gevoel! De enige andere optie is, dat je meeverhuist. Dit moeten jullie wel samen beslissen.

4. Er was sprake van fysiek of emotioneel geweld

In een relatie waarin geweld gebruikt wordt, kunnen er 3 situaties zijn: of je ex is gewelddadig, of jij bent gewelddadig, of jullie zijn allebei gewelddadig. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, moet je je heel goed afvragen of het zin heeft om weer bij elkaar te komen.

terug bij je ex geweld

Je ex is gewelddadig

Kom NOOIT terug bij je ex als hij/zij fysiek of emotioneel gewelddadig was naar jou toe, TENZIJ je ex echt veranderd is. En nee, zeggen dat je veranderd bent is niet hetzelfde als echt veranderd zijn. Alleen als je ex bewezen heeft (want ook hier kan hij/zij over liegen) dat hij/zij therapie heeft gevolgd, kun je het overwegen. Maar dan nog moet je heel voorzichtig zijn! Je weet namelijk hoe hij/zij je op lieve momenten helemaal kan inpalmen. In principe ben ik fel tegenstander van weer terug bij elkaar komen als er sprake is of was van geweld, dus raad ik het af. Jij moet je 100% VEILIG voelen. Geef niet toe en bind niet in! Alleen als het echt verbeterd is, maar nogmaals: liever blijf je ver bij hem/haar vandaan. De kans is te groot dat het weer gebeurt.

Jij bent gewelddadig

Ben jij degene die geweld heeft gebruikt? Ga dan eerst aan jezelf werken. Pas als je therapie hebt gevolgd en je therapeut er vertrouwen in heeft, kun je weer gaan daten. En zelfs dan is het slimmer om niet terug bij je ex te komen. Want hoewel het gebruik van geweld 100% jouw verantwoordelijkheid is en 100% jouw fout, kan het wel getriggerd zijn door een wisselwerking tussen jullie. Met andere woorden: je ex kan iets doen of gedaan hebben waardoor jij gewelddadig werd. En hoewel dat nooit een excuus is, is dit wel belangrijk om te weten. Het geeft namelijk een extra risico als jullie weer bij elkaar zouden komen. Daarom is mijn advies: kom liever niet meer bij elkaar.

Jullie zijn allebei gewelddadig

Het kan ook dat er over en weer sprake was van geweld. Meestal is dit in relaties waarin beide partijen moeite hebben zich met woorden uit te drukken. Dat praat het geweld overigens nog steeds niet goed. Als jullie beide gewelddadig waren, kan ik je maar 1 advies geven: ga in therapie en kom niet meer bij elkaar terug.

5. Jullie hebben verschillende verwachtingen

Willen jullie wel allebei hetzelfde van de relatie? Ik had ooit een vriendinnetje dat er genoeg aan had om mij 1 keer per maand te zien, terwijl ik er klaar voor was om samen te gaan wonen. Je kunt zelf ook wel bedenken, dat zo’n relatie geen stand kan houden. Hoe zit dat bij jou? Word jij alleen maar gebruikt voor seks, terwijl jij probeert een relatie op te bouwen? Wil jij samenwonen, maar wordt dit tegengehouden? Heb jij een kinderwens en je ex niet? Uiteraard kan het ook andersom gelden! Bekijk de situatie eens goed en wees dan eerlijk: als jullie niet hetzelfde willen, dan heeft het waarschijnlijk geen zin om terug bij je ex te komen.

6. Je ex respecteert je niet

Vertrouwen is een belangrijke basis voor je relatie, maar respect net zo goed. Kreeg jij in de relatie het respect dat je verdiende, of werd je niet behandeld zoals je zou willen? Respect zit hem in meer dan alleen de woorden die je tegen elkaar zegt. Hoe gedroegen jullie je in gezelschappen? Kreeg je genoeg aandacht? Liet je ex duidelijk blijken dat jullie bij elkaar horen? Jij hebt grenzen en behoeftes. Kan je ex daar geen respect voor opbrengen? Dan is terug bij elkaar komen geen goed idee.

7. Jullie hebben een knipperlichtrelatie

Je bent al 100 keer terug bij je ex gekomen, en elke keer gaat het weer uit. Elke keer is het ‘definitief’. Of elke keer weet je dat het erbij hoort. Stabiliteit in een relatie is fijn. Natuurlijk is spanning en passie ook fijn, maar als je in een relatie zit voor de kick, gaat het te ver. Vaak zijn dat de relaties die vaak aan en weer uit en weer aan en weer uit gaan. De seks is meestal fantastisch, maar de rest van de relatie laat te wensen over. Waar houd je aan vast? Aan de seks? Dat kan, maar dan moet je niet te emotioneel zijn over de rest van de relatie. Ook hier geldt weer: wees eerlijk naar jezelf en houd jezelf niet voor de gek.

terug bij je ex knipperlicht

8. Je was niet gelukkig in de relatie

Als je terug bij je ex komt, hoe gaat de relatie er dan uitzien? Was je werkelijk gelukkig in de relatie, of heb je een romantisch beeld in je hoofd? Vaak als we terugdenken aan een eerdere relatie, romantiseren we de positieve kanten en vergeten we de negatieve. Denk ook aan de negatieve dingen in de relatie en hoe je je daarbij voelde. Was je wel gelukkig? En zo nee, is het mogelijk om wel gelukkig te zijn in je relatie? Wat is daarvoor nodig? Zijn jullie allebei bereid daaraan te werken?

9. Jullie kregen geen steun van familie en vrienden

Als het goed zit tussen jullie, maakt het niet uit wat de rest denkt. Toch is het moeilijk om een relatie te hebben waar je directe omgeving niet achter staat. Bovendien: als je familie en je echte vrienden (kijk uit voor jaloezie!) niet achter je relatie staan, kan dat heel goed zijn omdat ze het beste voor jou willen en denken dat je dat niet krijgt. Praat met je familie en vrienden en vraag waarom ze jullie niet steunen. Luister naar hun antwoorden en denk erover na. Misschien hebben ze wel een punt. Als dat zo is, kijk dan hoe je aan deze punten kan werken. Als je echt denkt dat je de relatie kunt verbeteren, kun je overwegen om weer terug bij je ex te komen.

10. Het voelt niet goed

Als je echt durft te voelen wat je voelt, weet je of het een goed idee is om het nog eens te proberen. Dat klinkt misschien vaag, maar zo werkt het wel. Gedachten scheiden van gevoel is moeilijk. Alle argumenten (“hij is lief”, “ze zorgde goed voor me”, “we hadden zoveel leuke liedjes samen” etc.) doen er niet toe. Er zijn altijd 100 redenen om een relatie wel een kans te geven en 100 redenen om een relatie geen kans te geven. Dit zijn gedachten. Als je al die gedachten opzij zet, wat zegt je gevoel? Daaruit komt een “ja” of een “nee”. Voelt het goed? Dan kun je terug bij je ex komen.

Genoeg reden om terug bij je ex te komen?

Nu je weet dat je terug bij je ex wilt komen, wat is dan de volgende stap? Je ex terugwinnen is een proces dat je zorgvuldig moet plannen. Dit doe je met behulp van de methode van Michelle van den Berghe (klik hier). Bezoek de website vandaag nog en begin met het terugkrijgen van je ex!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *