Bindingsangst: zit het echt 100% bij je partner?

Het lijkt wel alsof iedere man (of vrouw) op wie jij valt bindingsangst heeft. Elke nieuwe relatie is een vermoeiend touwtrekspelletje waarbij de een loslaat op het moment dat de ander toenadering zoekt. Wat je ook doet, elke toenadering van jou leidt uiteindelijk tot teleurstelling. In hoeverre ligt de bindingsangst aan je partner? En is het wel bindingsangst?

bindingsangst partner

Waarschuwing

Voordat ik verder ga een korte waarschuwing: het kan confronterend zijn om dit te lezen. Als je kritisch naar jezelf durft te kijken, kan het aan de andere kant ook een opluchting geven. We gaan in dit artikel kijken waar het probleem zit. We leggen onze vinger op de zere plek.

Eerst jij

In hoeverre heb jij zelf bindingsangst? In hoeverre durf jij de sprong in het diepe te maken? Herken jij jezelf in onderstaand verhaal? Tip: zelfs als je dit niet herkent, lees dan door!

Op een dag werd ik benaderd door Charlize. Charlize, een beeldschone vrouw van destijds 29, was afgestudeerd en had net een goede baan weten te bemachtigen. Tijd om te settelen, vond ze zelf. Dat was nogal een omschakeling, want ze was hiervoor een gezellige losbol. Veel stappen, veel feestjes, kortom, veel nachtelijke uitjes met vriendinnen. Ze kwam vaak mannen tegen, maar had nooit een vaste relatie. Dit mede doordat ze nog wel eens op reis wilde gaan voor meerdere maanden en dan geen zin had om een man te moeten missen.

Toen Charlize bij mij kwam, was de zoveelste date uitgelopen op een mislukking. Haar date was hartstikke gezellig, maar al snel werd duidelijk hoe hij het voor zich zag: geen vastigheid, gezellig daten, ‘we zien wel’.

Na niet al te veel sessies was het mij duidelijk: Charlize wilde wel vastigheid, maar ze gaf nog steeds signalen af van iemand die op losse contacten uit is. Die signalen zijn vaak heel subtiel, maar het is belangrijk dat je deze bij jezelf herkent. Pas als je jezelf daarvan bewust wordt, kun je er iets aan doen.

Herken je dit?

Het verhaaltje hierboven dient slechts ter illustratie. Misschien herken je jezelf er helemaal in, misschien deels, misschien helemaal niet. Wat ik ermee duidelijk wil maken, is: wees bewust van wat je uitstraalt. Denk na over het totaalplaatje: wat zoek je in een partner en wat heb je zelf te bieden? Pas als je echt goed weet wat je wilt en wat je kunt bieden, kun je de juiste ‘match’ vinden. De kans dat je dan nog stuit op bindingsangst, is een stuk kleiner.

Heb je een relatie met iemand met bindingsangst?

Zit je op dit moment in een relatie met iemand die bindingsangst heeft? Lees dan meer over bindingsangst.

2 gedachten over “Bindingsangst: zit het echt 100% bij je partner?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *