Dit is waarom aantrekkingskracht in een relatie verdwijnt (en wat je ertegen kunt doen)

Veel romantische films eindigen op het moment dat de hoofdrolspelers, na de eerste ontmoeting en de dates die – doorspekt met enige obstakels – hierop volgen, hun happily ever after (soms te paard) tegemoet gaan. Helaas is de realiteit soms iets anders – zelfs als je de liefde van je leven hebt ontmoet. Veel mensen denken dat alles makkelijk zal gaan als ze de waren ontmoet hebben. Of dat je nooit meer behoefte zult hebben aan anderen en alleen nog maar bij je geliefde wilt zijn als je daadwerkelijk van hem of haar houdt. Lees verder als je benieuwd bent wat er wel en niet klopt aan jouw (mogelijk mythische) beeld van de liefde en hoe je de realiteit net iets spannender kunt maken.

aantrekkingskracht verdwijnt

Het begin

Aan het begin gaan de dingen inderdaad volgens de romantische fantasie die veel mensen in hun hoofd hebben. Je kunt niet van elkaar afblijven en alles lijkt vanzelf te gaan. Fast-forward naar ongeveer anderhalf jaar later en de aantrekkingskracht is een beetje (of behoorlijk) afgenomen. Misschien begin je op dit moment te fantaseren over andere mensen of vertoon je een ander surfgedrag op het web. Als je serieel monogaam bent, is dit misschien het moment dat je je in een nieuwe relatie stort, terwijl de vreemdgangers opeens opvallend vaak later thuis zullen komen. Mensen die conflicten liever vermijden zullen zichzelf misschien wijsmaken dat dit ‘nou eenmaal is hoe het gaat.’ Een laatste groep mensen kan overhaast de beslissing nemen om te gaan samenwonen, een kind te krijgen of zelfs trouwen, in de hoop dat dit de relatie een boost zal geven.

Frisse blik

Deze problemen zijn te vermijden als je met andere ogen naar het concept van de liefde en aantrekkingskracht kijkt – vooral het idee dat deze vanzelf gaan. Sleur in een relatie kan iedereen overkomen en je wapent jezelf er veel beter tegen als je een proactieve houding aanneemt en je best doet om het vuur te blijven stoken. Net als een plant, hebben relaties voortdurend onderhoud nodig, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe experimenten in de slaapkamer, nieuwe ervaringen samen opdoen, dates waarop je je best doet aantrekkelijk te zijn voor de ander en een gezonde dosis self-care.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *