Relatie uit? Deze 7 leugens moet je NOOIT tegen jezelf zeggen

Als je relatie uit gaat, heb je al snel de neiging om in een negatieve spiraal te raken. Vaak (gelukkig niet altijd) loopt je zelfvertrouwen een deuk op. Veel mensen hebben de neiging om zichzelf na een break up van alles wijs te maken. Wat je ook doet, zeg NOOIT deze 5 dingen tegen jezelf als (net) je relatie uit is.

relatie uit

1. “Ik ben te oud”

Veel mensen (voornamelijk vrouwen) bij wie de relatie uit gaat, vinden zichzelf daarna te oud. Zeker vrouwen boven de 30 zeggen dit vaak. Ze vinden dat de leeftijd voor een nieuw avontuur al lang voorbij is.

De waarheid: je bent nooit te oud om een nieuw avontuur aan te gaan! Zolang je ademt, kun je de liefde van je leven tegenkomen. Hoewel het met het verstrijken van de jaren misschien voelt als een grotere hindernis om een nieuwe relatie aan te gaan, is dit ook op latere leeftijd nog mogelijk en is elke relatie een nieuw avontuur en een nieuw leermoment. Omarm deze momenten!

2. “Hij/zij krijgt nog wel spijt”

Je relatie is uit en jij snapt niet waarom je ex jou heeft laten lopen. Misschien denkt hij of zij nu wel dat het een goede beslissing is, maar dat duurt niet lang meer. Je weet zeker dat je ex met hangende pootjes terugkomt (of in ieder geval een minder gelukkig leven tegemoet gaat).

De waarheid: misschien krijgt je ex spijt, maar misschien ook niet. Jij bent een goed persoon, maar misschien past een ander persoon beter bij hem. Hoe het ook zit, de harde waarheid is dat het uit is. Jullie gaan ieder je eigen weg. Focus je niet op je ex, maar op jezelf. Jij moet het verdriet van de breuk verwerken en weer verder gaan met je leven. Dat kan alleen maar door je ex los te laten. Wil je niet verder zonder je ex? Lees dan deze tips om je ex terug te krijgen.

relatie uit

3. “Het was allemaal mijn fout”

Als een relatie uit gaat, zullen veel mensen als eerste een zondebok zoeken. De fout zoeken mensen vaak bij de ex, maar minstens net zo vaak – zo niet vaker – bij zichzelf. Je gaat nadenken over wat je hebt gedaan om deze breuk te veroorzaken en wat je had moeten doen om dit te vermijden. De conclusie is vaak hard: door jou is het uitgegaan.

De waarheid: je zit samen in de relatie. Het is daarom ondenkbaar dat alle schuld van de breuk op jouw schouders rust. Overigens is het wel degelijk goed om te kijken wat jullie anders hadden kunnen doen. Niet om jezelf alsnog te straffen, maar om te leren voor een volgende relatie.

4. “Ik ben het niet waard”

Dit is de meest destructieve gedachte die je kunt hebben nadat je relatie uit gaat. Toch gebeurt het vaak: het is voorbij en je denkt dat je het niet waard bent. Je bent niet geschikt voor een succesvolle relatie. Met jou samenleven is gewoon onmogelijk.

De waarheid: niet alle combinaties werken. Net zoals je geen haring met slagroom eet, is de combinatie van 2 mensen niet altijd even succesvol. Dat maakt jou (en je ex) er geen haar minder om. Zo is het nu eenmaal. Als jij jezelf de tijd gunt om te ontdekken wie je werkelijk bent, kom je vanzelf de persoon tegen die werkelijk bij je past.

relatie uit

5. “Ik heb te hoge verwachtingen”

Je relatie is uit en jij gaat zoeken naar de fout. Dit is een menselijke eigenschap. Je denkt bij jezelf: misschien reageerde ik daar te heftig op, had ik dat niet moeten vragen, had ik niet zo moeten pushen. Had ik maar niet zulke hoge verwachtingen gehad. Mijn verwachtingen zijn te hoog.

De waarheid: je mag best wat terug verwachten van je partner als je zelf veel te bieden hebt. Dan heb ik het niet over uiterlijk, geld en dat soort vluchtige zaken. Als jij echt op zoek bent naar een lange, diepgaande en betekenisvolle relatie, dan ben jij bereid om deze relatie veel liefde, aandacht en toewijding te geven – om maar een paar dingen te noemen. Het is niet meer dan logisch dat je diezelfde hoeveelheid liefde, aandacht, toewijding etc. terug verwacht!

6. “Ik snap niet wat me bezielde”

Als je relatie uit is en de pijn een beetje is gezakt, ga je terugdenken aan de tijd met je partner. Bijna iedereen gaat dan terugdenken aan de leuke en minder leuke dingen met een geromantiseerde blik. Je kijkt naar het verleden door een roze bril. Met andere woorden: je maakt de leuke dingen in je gedachten steeds mooier, terwijl je de minder leuke dingen (de redenen dat je relatie uit ging) steeds onbelangrijker maakt. En ineens viel het allemaal wel mee en zie je eigenlijk geen of onvoldoende reden dat jullie uit elkaar zijn.

De waarheid: heb je wel eens dat je ergens bent en dat het er heel anders uitziet dan je je kon herinneren? Als onze gedachten hun eigen gang gaan, kunnen ze ons goed voor de gek houden. Natuurlijk hebben jullie mooie tijden gekend, en die mooie herinneringen moet je koesteren (niet opblazen!). Vergeet echter niet, dat jullie relatie is uitgegaan om een reden. Je mist waarschijnlijk nu het hebben van iemand die je vertrouwt en waar je je leven mee deelt. Dat gaat vanzelf over. Hoe helderder je ziet wat er goed en fout was aan je laatste relatie, des te groter is de kans dat je beter weet wat je wilt in je volgende relatie.

relatie uit

7. “Ze zijn ook allemaal hetzelfde”

Sommige vrouwen die bij mij aankloppen met liefdesverdriet, roepen in het begin: “Alle mannen zijn ook gewoon klootzakken!” Hetzelfde geldt voor sommige mannen en hun mening over vrouwen. Vaak is dit na een aantal relaties (zelfs als sommige relaties heel goed verliepen). Je bent helemaal klaar met het andere (of hetzelfde) geslacht. Het liefst zou je er nooit meer op vallen, maar zo zit je helaas niet in elkaar.

De waarheid: je weet zelf ook dat dit complete onzin is, maar hoe zit het dan wel? Uiteindelijk heeft het alles te maken met wat je zelf aantrekt. Het is niet zo dat ik je hier de schuld van je eigen ongelukkige relatie wil geven (er zijn 2 personen in een relatie en die dragen allebei hun steentje bij). Wel kan het zo zijn, dat je bepaalde types aantrekt. Je zendt signalen uit waar bepaalde personen zich toe aangetrokken voelen. Dit doe je waarschijnlijk onbewust en dit komt waarschijnlijk door iets in je verleden. Het kan bijvoorbeeld door onzekerheid komen. Pas als je die onderliggende oorzaak aanpakt, kun jij ervoor zorgen dat je dit patroon doorbreekt.

Wat moet je WEL doen?

Het eerste wat je moet doen als je relatie uit is, is afstand nemen en jezelf ruimte gunnen. Je moet helemaal los komen van je ex en tot jezelf komen. Van daaruit kun je tot jezelf komen en ontdekken hoe je stappen kunt zetten voor een gelukkiger (liefdes)leven. Met deze nieuwe inzichten ga je een frisse start maken in een nieuwe fase van je (liefdes)leven. Lees in ieder geval mijn liefdesverdriet tips om je gebroken hart zo snel en gezond mogelijk te laten helen. Zo heb je de eerste stap gezet. Wees ook niet bang om hulp in te schakelen. Ook jij hebt recht op een gelukkige relatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *