Vluchtgedrag oplossen: hoe doe je dat?

Het is een probleem dat in vele vormen voorkomt, daarom kan vluchtgedrag oplossen een moeilijke kwestie zijn. Er zijn immers veel soorten mogelijkheden op dit gebied. Om tot een goed antwoord te komen is het dus belangrijk om eerst de vorm waarin het gedrag komt goed vast te stellen. Het kan bijvoorbeeld worden geuit in de vorm van een letterlijke vlucht door weg te lopen of weg te kijken. Het kan echter bijvoorbeeld tot extreme angsten of juist fysiek geweld leiden. Er zijn echter wel overeenkomsten in de oplossingen.

vluchtgedrag oplossen

Het probleem aanpakken

Vluchtgedrag oplossen kan alleen maar worden gedaan als het probleem niet langer uit de weg wordt gegaan. Dit is natuurlijk lastig, want het probleem uit de weg gaan was tot nu toe juist de oplossing. Toch is juist de confrontatie in alle gevallen de enige manier om hiervan af te komen. De eerste stap daarin is het probleem erkennen. Laat duidelijk merken waar je precies bang voor bent. Zodra je dit hebt gedaan ben je namelijk al een flink eind op weg. Vervolgens kan je dan specifiek ingaan op zaken die je kunnen helpen.

Positief zijn

In de eerste plaats zal jij, met bijvoorbeeld de hulp van je partner, moeten werken aan je zelfvertrouwen. Leer bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen die je kunt toepassen wanneer je de spanning voelt toenemen. Door beter te leren ademen kan je de rust en de controle houden. Dit maakt het vluchtgedrag oplossen ook een stuk beter haalbaar. Je hebt immers voor je gevoel veel meer controle. Probeer daarom ook dagelijks jezelf positief te belonen. Zeg vaker tegen jezelf dat je goed bezig bent. Dit helpt je door de moeilijke fases heen.

Doe het samen

Wanneer het je relatie beïnvloedt, dan zou vluchtgedrag oplossen een hoge prioriteit op jullie lijstje moeten zijn als koppel. Daarom is het ook belangrijk dat jullie samen aan de oplossing werken. Geef aan wat er misgaat wanneer je voelt dat de drang om te vluchten opkomt. Wees ook nooit bang om hulp te vragen in allerlei situaties. Hoe meer je dit doet, hoe beter het is. Aan de hand daarvan zal je merken dat jullie er steeds beter uitkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *