Je genen bepalen of je vreemdgaat

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat vreemdgaan je in de genen zit. Het gaat om het gen dat ook wordt gelinkt aan verslaving aan alcohol en gokken. Mensen die een bepaalde variatie op dit gen hebben, gaan vaker vreemd.

genen vreemdgaan

Meer risico

Amerikaanse onderzoekers hebben 181 mensen op de voet gevolgd en gekeken naar hun seksuele gedrag. Ondertussen werd bij deze mensen DNA afgenomen. Uit een grondige analyse bleek, dat een variatie van bepaald gen elke keer aanwezig was bij mensen die meer ‘seksuele risico’s’ nemen. Zo hadden ze vaker een one night stand en bleken ze in meer gevallen ontrouw te zijn geweest.

Vaker gevonden

Het is, zoals je hierboven las, niet de eerste keer dat het DRD4-gen naar voren komt in een onderzoek. Een bepaalde variatie in dit gen bepaalt in hoeverre je risico’s neemt. Dat kan zich uiten in bepaald seksueel gedrag, maar dus ook in de neiging om te gokken of veel alcohol te drinken. Het verband tussen deze activiteiten is: ze zorgen ervoor dat er bij de persoon die het doet dopamine vrijkomt. Dit stofje geeft een gelukzalig gevoel, een beloning als het ware.

“Sorry schatje”

Is dit dan een excuus om vreemd te gaan? Is het eerlijk om te zeggen: “Sorry schatje, het zit nu eenmaal in mijn genen”? Uiteraard niet. Het geeft alleen aan dat er meer aanleg voor is. Eigenlijk is het omgekeerde meer waar: hoe minder dit gen bij je aanwezig is, hoe minder moeite je hebt om trouw te zijn aan je partner.

Meer over vreemdgaan

Wil je meer lezen over het onderwerp overspel of vreemdgaan? TimDunant.nl wordt continu uitgebreid met nieuwe artikelen over liefde en seks, waaronder veel onderwerpen die te maken hebben met vreemdgaan. Wellicht heb je zelfs te maken met een narcistische partner? Kijk voor meer informatie in de uitgebreide database met artikelen over vreemdgaan.

Lees ook meer over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *