Waarom gaan relaties uit?

In onze zoektocht naar de juiste partner (of zelfs ‘de ware’, als je daarin gelooft) wil het nog wel eens misgaan. Sterker nog: de meesten van ons hebben meerdere relaties gehad. Dat betekent, dat er meer relaties uitgaan dan goed gaan. Maar waarom gaan relaties uit?

waarom gaan relaties uit

8 Categorieën

Over het algemeen zien we 5 categorieën waarin we de oorzaken van een break up kunnen indelen. Hieronder staat een uitleg over deze categorieën.

1. Vreemdgaan

Uit onderzoek is gebleken dat vooral vreemdgaan als grote boosdoener wordt genoemd. Dat terwijl overspel door behoorlijk veel mensen gepleegd wordt en uit onderzoek is gebleken dat we ontrouw in sommige gevallen zelfs goedpraten. Het is ook niet zo gek. Een (ooit eens) overspelige partner weer leren en kunnen vertrouwen, is het moeilijkste dat er is.

2. Conflicten

Bij veel stellen zie je dat niet alles besproken wordt. Dat hoeft niet altijd erg te zijn. Het wordt pas een probleem als er irritaties opgekropt worden en zaken niet goed uitgesproken worden. Je ziet vaak dat deze stellen verzanden in ruzies om de kleinste dingen. Het lijkt dan alsof een klein dingetje, als een deur die de ander niet dicht heeft gedaan, de oorzaak van een ruzie zijn. In werkelijkheid speelt er meer. Een tekort aan waardering, zorgen over geld of andere zaken, te weinig het gevoel samen de lasten te dragen, het zijn zomaar onderliggende oorzaken die kunnen uitgroeien tot problemen die je uiteindelijk je relatie kosten.

3. Uit elkaar groeien

Worden in een relatie conflicten vermeden, dan kan dat erop duiden dan beide partners uit elkaar groeien. De één gaat op in zijn/haar taken en hobby’s, terwijl de ander dat ook doet. Op een dag kom je erachter dat je niets meer met elkaar deelt, en er geen voedingsbodem is om je relatie verder op te laten groeien.

4. Onrealistische verwachtingen

De media, zoals films en talloze artikelen over ‘de ware’, ‘de beste relatie’ en meer van zulke onderwerpen maken dat we al snel te hoge verwachtingen hebben. Er wordt een beeld geschetst waarin je zonder enige moeite de perfecte persoon tegenkomt. De werkelijkheid is anders: iedereen heeft nadelen en iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen aan de relatie.

5. Droombeeld

Aan de andere kant kan het ook zo zijn, dat je een bepaald droombeeld hebt van je partner en er alles aan doet om dat beeld in stand te houden, terwijl dat beeld niet klopt. Je kunt helemaal stapelverliefd zijn op iemand en op den duur erachter komen dat diegene eigenlijk niets voor jou is.

6. Seksuele verschillen

Seks is een moeilijk onderwerp om aan te snijden als de toon enigszins negatief is. Niet veel mensen durven tegen hun partner te zeggen dat ze iets missen in bed. Toch kan dit het verschil maken tussen een verloren relatie en een goede relatie. Mocht je het erover hebben en je partner nog steeds niet tegemoet willen of kunnen komen aan je wensen, dan heb je ook duidelijkheid.

7. Jaloezie

Een beetje jaloezie hoeft niet erg te zijn. Het kan zelfs schattig zijn. Een sterk jaloerse partner is een ander verhaal. Dit gaat vaak gepaard met benauwend of verstikkend gedrag en kan heel heftige vormen aannemen, zeker als dit een onderdeel blijkt te zijn van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Uiteindelijk is het onmogelijk om aan een jaloerse partner tegemoet te komen, omdat je nu eenmaal niet 24 uur per dag, 7 dagen per week iemand in de gaten kunt houden (en je dat ook niet moet willen).

8. Familieverschillen

Als we iets leren van films als Pretty Woman, Lady en de Vagebond en Coming to America, dan is het wel dat liefde alle verschillen overwint. In de praktijk is dit niet altijd zo. Cultuurverschillen, verschillen in rijkdom en andere familieverschillen kunnen uiteindelijk een moeilijk te overkomen wig drijven tussen jou en je partner.

Hoe vermijd je dit?

Laten we voorop stellen dat niets 100 procent te vermijden is, maar er zijn meerdere dingen die je kunt doen om te zorgen dat jouw relatie meer kans van slagen heeft.

Communiceer

Veel problemen ontstaan doordat er niet voldoende gecommuniceerd wordt. Het is daarom belangrijk dat je altijd goed blijft praten met elkaar. Veel conflicten, teleurstellingen en andere problemen kun je daardoor vermijden. Vermijd bij het communiceren het maken van beschuldigingen.

Stel grenzen

Het is altijd belangrijk om aan te geven wat je grenzen zijn. Wat accepteer je en wat niet? Als je deze grenzen niet vanaf het begin stelt, zul je daar altijd een keer op terugkomen. Vandaar dat duidelijkheid vanaf het begin het beste is.

Sta open voor elkaar

Jij hebt je eigen dingen en datzelfde geldt voor je partner. In een goede relatie is het goed om daarnaast samen dingen te hebben. Gezamenlijke hobby’s bijvoorbeeld. Of je gaat af en toe (of vaak) samen op pad. Interesses delen is altijd goed. Of als je geen gezamenlijke interesses hebt, in ieder geval openstaan voor de interesses van je partner.

Heb jij nog tips om je relatie sterk te houden? Deel ze in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *